Ziua de miercuri, 10 aprilie, ar fi trebuit să fie una de sărbătoare, dar Eid al-Fitr a devenit pentru locuitorii din Fâșia Gaza o altă amintire a ceea ce au pierdut de când a izbucnit războiul dintre Israel și Hamas.
Musulmanii se adună la Eid al-Fitr pentru a marca sfârșitul Ramadanului și pentru a-și arăta recunoștința față de Allah. În mod obișnuit, ei sărbătoresc această zi întâlnindu-se cu familiile lor și pregătind mese mari.
„Nu există nicio bucurie, nicio încântare”
„Petrecem Eid-ul în cort, unde altundeva să-l petrecem? Nu m-am așteptat în viața mea să petrec Eid-ul în felul acesta”, a declarat pentru CNN Mohammad, un locuitor din Gaza, care tocmai s-a întors în Khan Younis, orașul pe care Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) l-au bombardat timp de mai multe luni și de unde s-au retras la sfârșitul săptămânii trecute.
În apropiere, un alt bărbat a căutat printre lucrurile din propria casă distrusă. A luat hainele de Eid ale fiicei sale, chiar dacă aceasta nu le va putea purta.
„Suntem în viață pentru Eid, slavă Domnului. Am fost în viață pentru Ramadan, dar a fost o perioadă de epuizare și devastare”, a declarat bărbatul.
„Eid în acest moment este practic mort. Nu există nicio bucurie, nicio încântare”, a spus și Ahlam Saleh, care a fost strămutată din nordul Fâșiei Gaza în primele etape ale războiului dintre Israel și Hamas și care de atunci locuiește în Deir al Balah, în centrul enclavei.
„Copiii se vor trezi astăzi la Eid fără părinți”, a mai declarat Saleh, care s-a alăturat altor femei din Deir al Balah pentru a coace ka’ak, biscuiți consumați în mod tradițional în timpul festivităților de Eid, pentru copiii din oraș.
„Încercăm să-i facem fericiți pe copiii noștri, să-i facem fericiți pe cei din jurul nostru, să le amintim de mirosul Eid-ului. Nu avem nimic altceva să le oferim copiilor în afară de asta”, a mai spus femeia.
O sărbătoare adevărată este practic imposibilă oriunde în enclavă, unde ONU spune că peste 70% din case au fost avariate sau distruse din octombrie, iar cele 2,2 milioane de persoane din Gaza nu au suficientă hrană, jumătate din populație fiind în pragul foametei, potrivit unui raport susținut tot de ONU și publicat luna.
Musulmanii din Gaza marchează însă această sărbătoarea cu un amestec de teamă și sfidare, precizează postul american.
„Vom sărbători Eid-ul, în ciuda vărsării de sânge”
„Prezența noastră aici este un mesaj către inamic și către lume că vom sărbători Eid-ul, în ciuda vărsării de sânge și a devastării”, a declarat un bărbat din Jabalya, în nordul Gaza.
„Am venit aici pentru a ne ruga afară, în ploaie, pentru ca Eid-ul să revitalizeze energia din noi… și pentru a fi alături de martiri”, a adăugat o femeie.
O tradiție care este mai palpabilă ca niciodată este obiceiul de comemorare a morților. Femeile îndoliate din Deir al Balah au marcat sărbătoarea în jurul pământului proaspăt săpat, unde zac soții și fiii lor, uciși în război.
Um Ahmad a venit cu copiii ei pentru a vizita mormântul soțului ei.
„Acesta micuț bătea în piatră, spunând: «Vreau să-l văd pe Baba. Cine va sărbători Eid-ul cu mine, așa cum obișnuia Baba să o facă?»”, a spus femeia arătând înspre fiul ei.
În Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, unde mulți au fugit, dar unde se anticipează o ofensivă a IDF, un tată a declarat că a fost „foarte departe de o atmosferă de Eid în acest an, cu toate loviturile aeriene și bombardamentele”. Cum prețurile pentru bunurile esențiale au crescut vertiginos, el nu a putut să le cumpere copiilor săi haine tradiționale de sărbătoare.
„Ne păstrăm moscheile”
Mostafa Alhelou, care a fost strămutat din orașul Gaza la Rafah, a declarat că el și alți musulmani „au insistat” să se roage în interiorul moscheii Al-Farouq, care a fost distrusă de bombardamentele israeliene, „pentru ca lumea să știe că ne păstrăm moscheile, pământul și țara”.
„Să sperăm că vom sărbători următorul Eid în orașul Gaza și ne vom ruga în interiorul moscheilor în care suntem obișnuiți să ne rugăm”, a adăugat Alhelou.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți că Israelul va finaliza eliminarea brigăzilor Hamas, inclusiv în orașul Rafah, și nimic nu va împiedica acest lucru.
„Nu există nicio forță în lume care să ne oprească. Există multe forțe care încearcă să facă acest lucru, dar nu va ajuta, deoarece acest inamic, după ce a făcut ceea ce a făcut, nu o va mai face niciodată”, a declarat Netanyahu, citat de Reuters.
Războiul Israelului în Gaza a ucis peste 33.400 de palestinieni – majoritatea femei și copii – potrivit Ministerului Sănătății din enclavă. Mai mult de 76.000 de persoane au fost rănite.
Operațiunea militară israeliană din Fâșia Gaza a început în urma atacului lansat de Hamas pe 7 octombrie asupra comunităților din sudul Israelului, în care au fost ucise 1.200 de persoane și peste 250, luate ostatice, conform datelor israeliene.
Foto: Profimedia
K476 • 13.04.2024, 17:53
Iarn orbim de razboi? Când doarmata are tancuri și avioane iar cealaltă are prăști nu prea e război
parpalache • 13.04.2024, 17:18
Vedeți domle ce nedreapta e lumea, când ii acuza pe sionoști ca infometeaza deliberat civilii din„fâșia Gaza”?Când ei de fapt știau ca civilii aia sunt in postul Ramadanului(n-au voie de la rasaritul soarelui-pâna la apus sa mânânce și sa bea nimic) și nu voia sa-i expuna tentației!
croco601 • 13.04.2024, 20:41
parpalache • 13.04.2024, 17:18
Vedeți domle ce nedreapta e lumea, când ii acuza pe sionoști ca infometeaza deliberat civilii din„fâșia Gaza”?Când ei de fapt știau ca civilii aia sunt in postul Ramadanului(n-au voie de la rasaritul soarelui-pâna la apus sa mânânce și sa bea nimic) și nu voia sa-i expuna tentației!
Moment nepotrivit pt umor negru...