Mii de refugiați ucraineni sunt la granițele de nord ale României. Există 39 de tabere mobile la nivel național, fiecare cu o capacitate de 200 de locuri și durează cam 12 ore instalarea unei astfel de tabere. Dar niciuna nu e gata.
„Vor fi ridicate unde va fi nevoie, dacă va fi nevoie. În momentul de față nu există nimic cert. Când va fi și se va întâmpla, vom anunța public asta”, a spus pentru ziar maiorul Adrian Marian, purtător de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În ce constau taberele
O tabără are 30 de corturi de cazare, plus trei corturi de servit masa. Asta înseamnă o capacitate de 7.839 de locuri de cazare la nivel național.
„Când o să primim dispoziții, suntem pregătiți în cel mai scurt timp să le instalăm. La fel și locația, tot atunci ni se va comunica”, a spus pentru Libertatea locotenentul Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoșani.
La nivelul ISU Botoșani există una dintre aceste tabere mobile, cu 30 de corturi. Ca și celelalte, are o capacitate de 201 locuri. Include paturi pliante, stâlpi cu panouri electrice.
ISU Maramureș: Avem tabere mobile pregătite, dar deocamdată nu sunt amplasate
Nici în Maramureș, județ aflat la granița cu Ucraina, nu au fost încă ridicate tabere mobile.
„Avem tabere mobile pregătite, dar în acest moment nu sunt amplasate. La nevoie vor fi ridicate, dar până la acest moment nu a fost nevoie”, a spus pentru Libertatea maiorul Alexa Gonczi Oana Cristina, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș.
În plus, față de taberele standard de 200 de persoane, ISU Maramureș mai are trei corturi ce pot fi folosite ca locuri de luat masa sau ca spații administrative.
ISU Suceava: Nu ni s-au indicat încă spațiile de amplasare
Nici la nivel de Suceava, alt județ de graniță cu Ucraina, nu au fost identificate spațiile unde vor fi amplasate taberele mobile.
„În momentul când ni se va solicita, ni se va indica și spațiul respectiv. Ni se va spune «Instalați tabără în locația cutare». Atunci vom instala”, a menționat căpitanul Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.
ISU Cluj prospectează locuri pentru amplasarea taberelor
„Vă putem confirma faptul că sunt derulate la nivel național mai multe acțiuni de identificare a unor spații pentru a se amplasa temporar, dacă va fi nevoie, tabere mobile, suplimentar față de locurile de cazare disponibile până în prezent”, a explicat și purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, locotenent colonel Andrei Biriș.
El a precizat că e vorba despre spații care deocamdată sunt doar „prospectate”. Ele au fost folosite în trecut în cazul unor evenimente precum inundațiile. Acum sunt „verificate” din nou, dacă corespund, dacă nu au apărut modificări. Deocamdată nu a fost amplasată nicio tabără mobilă, „pentru că nu a existat încă nevoia”. „Nu am vrea să îi neliniștim pe localnici”, a mai spus colonelul.
În contextul actual, indicarea unui loc anume, în lipsa unor dispoziții clare de amplasare, ar putea genera neliniște ori disconfort comunităților din proximitate.
Și în urmă cu aproape o săptămână, angajaţii ISU verificau disponibilitatea adăposturilor civile care ar putea fi folosite în situaţii de urgenţă, dar şi terenurile în care ar putea fi amplasate tabere mobile.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații după ce Rusia a atacat Ucraina
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro