„În urma analizării informațiilor privind evoluția situației meteorologice transmise de specialiști în cursul serii, dar și în această dimineață, am luat decizia convocării acestei ședinte a Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Este important ca toate instuțiile din subordinea MMAP să fie în alertă și să acordăm toată atenția evoluției situației hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundații, și aici mă refer în special la Galați și Vaslui”, a spus Mircea Fechet.
El a adăugat că tot personalul trebuie să fie disponibil să intervină și să existe oameni în teren care să transmită informațiile imediat.
„Trebuie să fim foarte atenți în aceste ore și zile care urmează pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin și vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni! De asemenea, reamintesc autorităților că există Planuri Locale și Planuri Județene în care sunt trecute zonele critice la inundații și trebuie acționat chiar de acum, preventiv. Zonele cu risc mare, în această perioadă, sunt Galați și Vaslui deoarece pot fi afectate din nou, chiar dacă ordinea producerii fenomenelor este de la Vestul țării către Est”, a spus ministrul.
Fechet a facut apel la autoritățile locale să ia măsuri în timpul rămas pentru decolmatarea cursurilor de apă, curățarea șanțurilor și eliminarea resturilor care pot îngreuna curgerea apei.
„Primarii vizați de avertizările hidrologice trebuie să se asigure că persoanele care nu se pot evacua sunt identificate pentru a le putea evacua rapid, daca situația o impune”, a mai afirmat Fechet.
Cu o zi în urmă, ministrul a spus că ciclonul Ashley „va mătura România” de la Vest la Est.
Inundaţiile recente au produs pagube în mai multe ţări din Europa. În România, cele mai afectate au fost judeţele Galaţi şi Vaslui, unde a fost instituită starea de alertă până pe 16 octombrie. În total, în județul Galați au murit 7 persoane. România așteaptă 1,5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a repara dezastrul provocat de inundațiile de acum două săptămâni.
Peste 1.000 de pompieri trimiși în Galați, preventiv
Prezent la ședința extraordinară a CMSU, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a transmis că în zona Galați au fost suplimentate forțele de intervenție cu peste 1.000 de pompieri. De asemenea, Arafat a cerut creșterea capacității de intervenție prin alocarea unor forțe suplimentare și în județele care nu sunt sub incidența avertizărilor meteo.
Administrația Națională de Meteorologie a emis în această dimineață noi atenționări și avertizări, valabile de la ora 18.00 și până mâine, 29 septembrie, ora 08.00, de instabilitate atmosferică și ploi torențiale în regiunile Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și la munte. Vor fi și intensificări ale vântului, cu rafale de 50-60 km/h, dar și vijelii și va cădea grindină, iar cantitățile de apă vor fi de 20-25 l/mp și izolat de peste 30-40 l/mp.
La București, riscul de ploi torențiale este foarte ridicat și se estimează cantități de 40-60 l/mp și chiar peste 70 l/mp, începând de mâine după amiază și în noaptea de duminică spre luni.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro