Ceea ce nu a reuşit Sebastian Bodu, în urmă cu trei ani, şi nici măcar Nicolae Ceauşescu, în vechiul regim, încearcă să facă guvernanţii acum: impozitarea veniturilor cântăreţilor, şi în special ale maneliştilor. Aceştia sunt renumiţi pentru sumele incredibile obţinute la diverse petreceri, fiind cunoscute legendele cu munţii
Se pare că o astfel de sfidare publică nu e nici pe placul Uniunii Europene, care a atenţionat România că lucruri de felul acesta nu au ce căuta într-un stat-membru. Cum e şi an de criză, iar guvernanţii nu ştiu ce să mai impoziteze, intenţia acestora de a-şi îndrepta atenţia asupra maneliştilor, care nu o dată s-au lăudat cu banii şi casele lor, nu pare una deplasată.
“Noi, cei de la Fisc, trebuie să vedem foarte clar veniturile pe care le realizează o persoană foarte bogată, dar şi nivelul cheltuielilor”, a declarat, cu câteva zile în urmă, Sorin Blejnar, actualul şef al ANAF. Libertatea a surprins reacţia câtorva dintre cei mai importanţi interpreţi de manele care au fost de acord să le fie verificate averile, însă s-au arătat revoltaţi că Fiscul vrea să le impoziteze bacşişurile.
Nicolae Guţă: «Bacşişul nu se poate impozita»
“Sunt de acord cu impozitul pe profit, aşa e normal. Însă bacşişul dat artistului nu-l poţi impune nimănui. Plătesc un impozit pentru onorariu, plătesc salarii, cu impozitele aferente, aşa că şpaga vine ca un stimulent din partea angajatorului. Căci de tine depinde distracţia, atmosfera petrecerii. Nu forţez pe nimeni să-mi dea şpagă, nu bag mâna în buzunarul cuiva, nu sunt bani necuveniţi. Sunt bonus. Cât despre averea mea, n-am făcut-o din nimic, ci din muncă, ştie toată lumea cu ce mă ocup. Şi-apoi, nu provin dintr-o familie săracă, mi-au mai lăsat părinţii câte ceva”, spune Nicolae Guţă.
Carmen Şerban: «Fiecare face ce vrea cu banii»
“Orice om îşi plăteşte impozitul către stat atunci când îşi primeşte salariul. Drept pentru care face ce vrea cu banii săi: îi lasă la cerşetori, la biserică, lăutarilor etc. Pe partea cealaltă, atunci când sunt angajată să cânt, plătesc şi eu impozit pe activitatea mea. Şpaga însă e meritul meu, cum să pui impozit pe cadou?”, declară Carmen Şerban.
Adi de la Vâlcea: «Dai ceva în plus şi la restaurant»
“Imposibil să impozitezi bacşişul. Şpaga e un lucru relativ, ca şi cum n-ar exista. Dai ceva în plus, din bun simţ, oriunde te duci, de pildă la restaurant”, e de părere Adi de la Vâlcea.
Dan Bursuc: «Eu respect legea»
“Trăim în ţara asta, prin urmare respect legea. Plătesc impozit pentru tot ce fac: am angajaţi, colaboratori. La mine totul se justifică, sunt «pionier» în alinierea multor artişti la respectarea prevederilor legale. Sunt membru fondator al unui mare sindicat artistic, «Asociaţia artiştilor, muzicanţilor şi lăutarilor din România»”, a spus Dan Bursuc.
Jean de la Craiova nu vrea să plătească
Nici Jean de la Craiova nu prea e de acord să plătească impozit pe ceea ce, spune el, i se cuvine pe drept. “Dacă tot au boală pe noi, trebuia să se nască şi ei aşa, cu darul cântatului, de la Dumnezeu. Bineînţeles că nu plătesc impozit pe ce câştig la nunţi, pentru că nici nu am cum. Nu semnez acte sau contracte, sau mai ştiu eu ce. Din punctul meu de vedere, eu lucrez foarte legal”, declara Jean, cu câţiva ani în urmă, în presă.
Referitor la sumele uriaşe de bani strânse de manelişti, avocatul Cătălin Dancu (foto) spune că, deocamdată, nu există un cadru legal prin care averile cântăreţilor să fie controlate.
“Maneliştii nu sunt demnitari şi nu intră în categoria celor care trebuie să-şi depună declaraţiile de venit. Drept pentru care, în acest moment, averile lor nu pot fi verificate de către o instituţie abilitată în acest sens. Ei se pot face, totuşi, vinovaţi de evaziune fiscală pentru neplata taxelor şi impozitelor datorate statului. Cea mai bună variantă de a demonstra acest lucru, că nu plătesc, ar fi prinderea lor în flagrant”, ne-a declarat avocatul Cătălin Dancu.