Staţia Isaccea are un regim special. Pe aici, gazul rusesc ce tranzitează Ucraina ajunge în România prin staţia Isaccea 2. Alte magistrale continuă către Bulgaria, prin Isaccea 1, sau Turcia, Grecia şi Macedonia, prin Isaccea 3 şi 4. Toate aceste staţii se află în aceeaşi “curte” a societăţii Transgaz. Cum dispozitivul este unul special, reprezentanţii instituţiei nu au putut să ne dea decât informaţii generale legate de activitatea de aici, fără detalii ale actualei crize, lăsân- – du-ne doar să fotografiem principalele conducte ale staţiei. Noi, însă, am reuşit să aflăm mai multe lucruri, poveştile din spatele poveştii, de la localnicii din zonă, cei mai mulţi fiind angajaţi ai Transgaz.
“Îl auzisem la televizor pe Putin spunând că va tăia gazul. Cine l-a crezut? Când am fost sunat, mi-am dat seama că nu era doar un avertisment, era ceva serios. În astfel de situaţii, revenim la lucru”, ne-a spus un bărbat, pe care, pentru a-i proteja identitatea, îl vom numi Emil.
Telefonul a sunat la ora 3.00 dimineaţa. Emil a sărit din pat buimac şi s-a împiedicat de prag în drumul său către baie. Apa rece de la chiuvetă i-a alungat de tot somnul. În minte nu avea decât procedurile de închidere a gazului, la intrarea în ţară. Restul, doar gesturi care veneau instictiv. Nici nu mai ştie când şi cum s-a urcat în maşină. Cum a pornit prin beznă cu motorul rece, la aproape -10 grade. Când a ajuns la serviciu, s-a întâlnit cu colegii, toţi la fel de îngrijoraţi, luaţi pe nepregătite din somn. Imediat a intrat în discuţia deja iniţiată. “Rusul a oprit gazul. Asta spuneau toţi. Se discuta despre cum se va rezolva problema, cât va dura şi care sunt intenţiile reale ale ruşilor. Procedura a fost cât se poate de banală. S-a închis efectiv un robinet şi s-a continuat cu monitorizarea gazului rămas pe conducte”, ne-a mărturisit Emil.
Toţi angajaţii staţiei de la Isaccea stau, de când s-a declanşat criza gazului, ca pe ace. Ruşii ar putea să reia alimentarea, iar ei, oricând trebuie să se grăbească să deschidă robinetele.
În satul Isaccea se foloseşte gazul rămas pe ţevi
În dimineaţa de 6 ianuarie, staţiile de tranzit au “picat” una câte una. Prima conductă a fost închisă la ora 3.25, apoi au urmat celelalte. Când va fi reluată alimentarea, robinetele vor trebui deschise cu grijă, întrucât presiunea rămasă în ţevi este mult mai mică decât cea de distribuţie. “În Isaccea folosim acum gazul rămas pe ţeavă. Se zice că folosim 30% gaz de import în toată ţara. E un procent rotunjit. Folosim în jur de 15%, aşa că autorităţile aveau dreptate. Nu avem nici o problemă. Vom supravieţui. La noi a fost necesar să închidem robinetul, pentru că altfel gazul aflat pe ţeavă avea să fie tras înapoi pe ţeavă, din cauza diferenţei de presiune. Riscam să mai plătim o dată când se va relua furnizarea”, a mai spus Emil.
fotografii: Stelian Drăghici