Dupa ce au „vizitat” Burkina Fasso, majoritatea tarilor europene si alte state care ba pot sa ne ajute la integrare, ba au relatii „traditionale” cu noi, se pare ca deputatii au nevoie de o mai buna organizare pentru a realiza „intarirea” relatiilor cu alte parlamente. Tudor Mohora a propus realizarea unui program „de schimburi de vizite”, la nivelul grupurilor parlamentare, pentru urmatorii patru ani.
Pana in prezent, pe deplasari s-au „dus” jumatate din banii alocati de la bugetul Camerei pentru acest an. „Desi unora le-a parut exagerata, se pare ca suma de 20 miliarde va fi o suma insuficienta”, spune Tudor Mohora. Asa ca e foarte posibil ca din delegatiile care vor pleca peste hotare in viitor sa faca parte mai putini deputati, in timp ce alte vizite vor fi amanate. Daca totusi necesitatile pe planul „diplomatiei parlamentare” o vor impune, deputatii nu vor pregeta sa caute fonduri pentru o suplimentare a bugetului destinat deplasarilor. Mohora ar vrea ca intentiile Romaniei sa fie aflate peste hotare, prin intermediul grupurilor parlamentare de prietenie care, acum, activeaza mai mult pe hartie. Din cauza austeritatii, doar patru „schimburi de vizite” sunt planificate pentru 2001: cu Polonia, Slovacia, Finlanda si Liban, tari care sunt considerate ca „ne sunt sunt vecine sau ne pot ajuta la integrare”. La anul, agenda e mai „exotica”, urmand a fi efectuate „schimburi” cu Franta, Rusia, dar si Japonia sau Coreea, pe motiv ca avem un interes aparte pentru consolidarea si extinderea relatiilor economice cu aceste state.
Daca planul de deplasari se realizeaza si va fi respectat, atunci senatorii si deputatii care fac parte din grupurile de prietenie cu Coasta de Fildes, Columbia, Cuba, India pot spera ca vor „intari” la fata locului relatiile bilaterale. Potrivit lui Tudor Mohora, acest program e necesar pentru ca aceste relatii externe „sa nu se mai desfasoare haotic”. Deputatii vor fi obligati sa se plimbe, in limita serviciilor oferite de aceasta companie, numai cu TAROM. Aceasta hotarare „patriotica” a fost luata de conducerea Camerei dupa o analiza serioasa, a carei concluzie a fost ca „asa procedeaza si alte parlamente”, adica prefera serviciile companiei nationale de stat.