În urma invaziei Rusiei din Ucraina din 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul izbucnirii unui conflict militar cu Moscova.
Într-un astfel de scenariu, SUA şi alţi aliaţi din NATO ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile de la Marea Nordului, prin Germania şi Polonia, către frontul de est.
Alianța Nord-Atlantică desfăşoară în prezent cele mai mari manevre militare de la sfârşitul Războiului Rece, în cadrul exerciţiului Steadfast Defender 2024, la care participă aproximativ 90.000 de militari.
General NATO: Ceea ce nu facem pe timp de pace nu va fi gata în caz de război
În cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agenţia Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că este esenţial să existe condiţii care să permită desfăşurări militare rapide înainte de apariţia unui eventual conflict.
„Geografia este aşa cum este. Asta înseamnă să poţi să ai posibilitatea să te deplasezi rapid din Olanda prin Germania până în Polonia”, a declarat ea înainte ca cele trei ţări să semneze o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce UE numeşte mobilitate militară, un proiect deschis şi altor parteneri.
NATO i-a avertizat pe membrii săi că prea multe formalităţi birocratice împiedică deplasarea trupelor în Europa, o problemă care ar putea provoca întârzieri majore în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.
„Nu mai avem timp. Ceea ce nu facem pe timp de pace nu va fi gata în caz de criză sau de război”, a declarat pentru Reuters la sfârşitul anului trecut şeful comandamentului logistic JSEC al NATO, generalul-locotenent Alexander Sollfrank.
Forţele NATO trebuie în continuare să „navigheze” printr-o varietate de reglementări diferite, de la preavizul necesar înainte de a putea expedia muniţii până la lungimea permisă a convoaielor militare.
Foto: Profimedia Images