Studiul a fost realizat în perioada 5-26 aprilie anul trecut, pe un eșantion de puțin peste 1.000 de copii cu vârste între 8 și 17 ani, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.
Cercetarea realizată de organizația Salvați Copiii arată că:
- 71% dintre copiii români sunt interesați de teme legate de mediu;
- sunt cel mai preocupați de poluarea aerului, de defrișare, deșertificare, încălzire globală și risipa alimentară;
- 70% dintre copii nu cred că politicienii pot reduce problemele legate de mediu;
- mai puțin de jumătate dintre copiii care au răspuns la sondaj spun că primesc suficiente informații despre problemele climatice la școală.
„În prezent, poluarea afectează stilul meu de viață. Nu mai respir aer curat, lacurile sunt pline degunoaie și vremea este foarte schimbătoare. Vreau să trăiesc într-o țară în care oamenii să fie conștienți de importanța poluării și de efectele nocive pe care aceasta le are asupra noastră și să încerce să diminueze problemele care continuă să apară”, spune o tânără de 16 ani, conform unui comunicat de presă al Salvați Copiii.
Insuficiente cunoștințe primite la școală, spun copiii
Conform studiului, două treimi dintre copii consideră că este ușor să ia măsuri pentru protecția mediului în viața de zi cu zi. Tot atâția se simt în măsură să-i influențeze pe politicieni pentru a adopta politici care să prevină și să reducă problemele climatice și de mediu.
Mai mult de jumătate dintre copii consideră că nu primesc suficiente informații despre problemele climatice și de mediu la școală. Cercetarea mai indică faptul că cu cât școala oferă mai multe informații, cu atât crește preocuparea copiilor pentru toate problemele de mediu.
De unde altundeva își iau copiii informațiile despre mediu?
- rețelele sociale (41%);
- cursuri de educație ecologică (49%).
10% dintre copii au declarat că au fost jigniți sau ridiculați de adulți pentru că s-au implicat în activități de protecție a mediului. 15% au fost supuși bully-ingului de către colegi.
Copiii sunt cel mai mult interesați de poluarea aerului (64%), despre care au și cele mai multe cunoștințe. Tinerii își doresc ca politicienii să ia măsuri urgente pentru combaterea defrișărilor (32%), aceasta fiind principala problemă de pe lista lor. Deșertificarea, încălzirea globală și risipa alimentară sunt alte teme de mediu pe care copiii le consideră extrem de importante.
Nu au încredere în autorități
„Schimbările climatice sunt legate de probleme mai ample de inegalitate și nerespectare a drepturilor de bază ale copiilor, ceea ce complică situația. Deși copiii nu pot fi făcuți responsabili pentru accelerarea schimbărilor climatice, ei vor plăti în viitor pentru greșelile și lipsa de acțiune a politicienilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinta organizației Salvați Copiii, potrivit comunicatului de presă al organizației.
De altfel, nici copiii nu au încredere în autorități. Doar 30% dintre ei consideră că politicienii pot preveni și reduce problemele climatice și de mediu.
Salvați Copiii atrage atenția că tinerii și copiii din țările cu venituri mici și mijlocii vor suferi cel mai mult din cauza schimbărilor climatice pentru că problemele de mediu doar se adaugă celor deja existente: conflicte civile, pandemia de COVID-19, inegalitate, discriminare.
România, în fața Curții de Justiție a UE, din cauza poluării
Anul trecut, în decembrie, România a fost trimisă în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru că nu a respectat normele pentru combaterea poluării industriale. De asemenea, a motivat Comisia Europeană, țara noastră nu a adoptat un program de control al poluării atmosferice.
România, ca alte state ale lumii, s-a angajat prin Acordul de la Paris semnat în 2015 (și ratificat de țara noastră în 2017) să contribuie la limitarea încălzirii globale. Acordul de la Paris reglementează măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Practic, încearcă menţinerea sub control a încălzirii globale pe mai mulți ani.
Una dintre măsurile asumate de liderii statelor prin Acordul de la Paris a fost menținerea creșterii temperaturii medii anuale sub două grade Celsius, chiar 1,5 grade, pe termen lung, comparativ cu nivelurile din perioada preindustrială.
Limitarea încălzirii globale va reduce expunerea suplimentară a copiilor nou-născuți pe parcursul vieții lor cu 45% la valurile de căldură, cu 39% la secetă, cu 38% la inundații, cu 28% la pierderile de recoltă și cu 10% la incendiile naturale, spune Salvați Copiii.
Ce recomandă copiii
- reducerea folosirii combustibililor fosili și trecerea la energie regenerabilă;
- mai mult sprijin din partea guvernelor pentru comunități pentru reducerea poluării și pentru accesibilizarea alternativelor de energie verde;
- promovarea transportului public.
Foto: 123rf
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro