7 milioane de lei vechi. Atat ii costa pe romani sa renunte la cetatenie. Odata cu ridicarea interdictiilor de calatorie in spatiul Schengen, Ministerul Justitiei se confrunta cu o avalansa de solicitari (cel putin 5.000 in fiecare an) din partea cetatenilor care, dupa ce si-au facut un rost pe teritoriul altor tari, se intorc in patria-mama doar pentru a rade in nas statului roman. Ei nu mai vor sa fie romani si solicita hartia care sa confirme ca au rupt oficial orice legatura cu tara in care s-au nascut.

Situatie usor inedita si oarecum jenanta pentru autoritatile de la Bucuresti: romanii nu mai vor sa fie romani. Pur si simplu. Din momentul in care s-au ridicat interdictiile privind calatoriile in strainatate, iar pentru accesul in statele din spatiul Schengen nu a mai fost nevoie de viza, situatia a degenerat.

Concret, daca inainte de aceasta “liberalizare” a circulatiei in Europa se inregistrau maximum 7.000 de cereri de renuntare la cetatenie in doi-trei ani, dupa acest moment, la Ministerul Justitiei se depun doar intr-un singur an peste 5.000 de astfel de cereri.

Explicatia nu este foarte complexa: 90% din cei care aleg sa nu mai fie romani sunt deja stabiliti in alte state si spun ca le merge atat de bine incat pur si simplu nu mai au nevoie de cetatenia romana.

Renuntarea la cetatenia romana se face in baza Legii cetateniei 21/1991. Concret, pierderea cetateniei, conform capitolului V, se face pe doua cai: prin retragere (daca respectivul se inroleaza in armata unei tari cu care Romania a rupt definitiv relatiile diplomatice sau este in razboi, ori daca este autorul unor fapte deosebit de grave in strainatate) si prin aprobarea renuntarii la cetatenie. Legea cere, in acest caz, ca petentii sa nu aiba cazier si nici un fel de datorii si, astfel, mandateaza Ministerul Justitiei cu aprobarea dosarului. Cheltuielile cu acest dosar nu sunt foarte mari, 700 RON cu totul (630 de RON plus o taxa de 65 RON pentru publicarea in Monitorul Oficial).

Insa renuntarea la cetatenia romana poate genera complicatii de neimaginat.

Un apatrid sta de 4 ani in centrul de tranzit al Aeroportului Otopeni

Un apatrid in varsta de 44 de ani prefera sa putrezeasca in Centrul de Tranzit al Aeroportului International “Henri Coanda” decat sa paseasca pe teritoriul Romaniei. Ioan Mihai se afla acolo de patru ani si, desi este grav bolnav si are nevoie de ingrijiri medicale de urgenta, el spune ca nici prin cap nu-i trece sa puna piciorul pe pamant romanesc. Specialistii in drept international spun ca este un caz unic, nemaiintalnit nicaieri in lume. Situatia lui Ioan Mihai este incredibila, el aflandu-se intr-o zona pe care nici o autoritate si nici o lege din lume nu-l poate obliga sa o paraseasca.

Povestea lui Ioan Mihai incepe, de fapt,  in 1987, atunci cand el si familia lui au luat decizia de a pleca din tara, cu chiu cu vai reusind sa se strecoare peste toate barierele impuse de regimul comunist si sa ajunga in Germania.

A lucrat mult timp ca muncitor necalificat la o firma ce moderniza drumuri si poduri, a inceput sa se obisnuiasca cu noua tara, a cunoscut o femeie, s-au mutat impreuna si a incercat  sa-si faca un viitor, poate mult mai bun decat cel care l-ar fi asteptat in Romania.

In 1994, Ioan Mihai a decis sa revina in tara pentru o perioada scurta de timp si, pentru ca Germania nu recunoaste dubla cetatenie, omul a renuntat la cetatenia romana. Apoi a plecat definitiv.

Lucrurile s-au complicat in 2002: nu a reusit sa primeasca cetatenie germana, iar cand a incercat sa isi prelungeasca viza de sedere in statul german, a fost luat pe sus, urcat in avion si trimis cu forta in Romania. El a refuzat insa sa paseasca pe teritoriul romanesc si s-a adapostit in Centrul de Tranzit al Aeroportului, asteptand si in ziua de azi momentul in care va fi trimis inapoi in Germania.

„Nu trebuia primit de autoritati”

“Statul roman a facut o gafa monumentala acceptand pe teritoriul sau un om care nu avea nici un fel de acte. Este o prostie si o rusine in acelasi timp ceea ce s-a intamplat. Situatia lui Ioan Mihai este foarte delicata, el a fost retinut abuziv, statul roman nu trebuia sa-l primeasca, pentru ca el nu mai are nici un fel de raporturi cu aceasta tara. Ioan Mihai nu mai este cetatean roman de 12 ani. Altfel, Romania trebuia sa accepte toti apatrizii, expulzati din toate colturile lumii”, spune Viorel Ene, presedintele Asociatiei Apatrizilor din Romania.

Apatridul de la Otopeni este intr-o situatie fara iesire. Germania nu-l mai primeste inapoi, iar in Romania nu vrea el sa intre.

“Am ajuns aici, intre doua tari, fara mancare, medicamente sau ajutor. Traiesc din ce imi trimite familia din Germania. Am sapte copii si unsprezece frati. Åsta este un lagar de concentrare – dupa felul in care se poarta gardienii cu noi, parca suntem detinuti. Nu primim nici macar un pahar cu apa. Toti vor sa ma forteze sa intru in Romania, dar eu nu mai vreau sa fiu niciodata roman”, spune Ioan Mihai.

„Nemtii nu i-au eliberat pasaport de apatrid”

“Acordul de repatriere pe baza caruia a fost trimis in tara este valabil doar pentru cei care au renuntat la cetatenie incepand cu anul 1998. El a renuntat in 1994, iar nemtii i-au recunoscut statutul de apatrid, dar nu i-au eliberat si pasaport de apatrid, care l-ar fi salvat de expulzare. Ioan Mihai traieste de patru ani suspendat intre doua lumii”, mai spune Viorel Ene.

Statul roman pare sa nu aiba solutii concrete pentru a rezolva complicatul caz al apatridului Ioan Mihai. “Romania si-a oferit disponibilitatea fata de cel in cauza, ca urmare a originii sale, de a-l primi in tara si chiar de a-i acorda, in situatia in care doreste, cetatenia romana, pentru a beneficia de toate drepturile conferite de lege. Ioan Mihai nu este retinut si constrans in vreun mod de a lua o anumita hotarare sau a realiza o actiune impotriva intereselor sale, fiind respectate, astfel, prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului si Constitutia Romaniei. Pe langa asistenta medicala acordata de medicul care isi desfasoara activitatea in cadrul aeroportului, in Centrul de Tranzit se prezinta, ori de cate ori situatia o impune, cadre medicale specializate ale Serviciului de Ambulanta”, explica Adrian Popescu, jurist in cadrul Inspectoratului Politiei de Frontiera.

„Mai bine ma omor decat sa intru in tara”

Tot el a mai adaugat totusi ca aceasta situatie nu poate dura la nesfarsit. “Este posibil ca, la un moment dat sa se ajunga la solutia evacuarii”. Idee cu care fostul cetatean roman nu este deloc de acord. “Nu au voie sa ma forteze sa fac nimic impotriva vointei mele. Aici este zona neutra si a fost decizia mea sa raman. Numai sa indrazneasca, mai bine ma omor decat sa intru in Romania – spune disperat Ioan Mihai. Cand vor veni sa ne evacueze imi iau singur zilele”, ameninta apatridul.

Trebuie operat de urgenta sau i se amputeaza picioarele

Starea de sanatate a apatridului se inrautateste pe zi ce trece, Ioan Mihai suferind de arterita, tromboflebita cu infectie si necroza. Mai exact, vasele de sange ale piciorului stang s-au infundat, iar carnea a inceput sa putrezeasca.

Avocatul Viorel Ene face eforturi pentru ca Ioan Mihai sa beneficieze de asistenta medicala de prim rang. Desi medicii de la Serviciul de Ambulanta care l-au consultat i-au recomandat internarea de urgenta pentru amputarea a doua degete de la piciorul stang si o operatie a gambei, Ioan Mihai a refuzat, motiv pentru care cangrena s-a extins. “Este o situatie delicata: clientul meu nu doreste sa patrunda pe teritoriul Romaniei, iar o operatie in aceste conditii este greu sau foarte greu de realizat. La un moment dat, a acceptat sa fie dus pentru controale amanuntite la Spitalul Clinic de Urgenta, sectia chirurgie, dar, din motive pe care nu le-am inteles nici eu, medicii au refuzat sa-l opereze”, spune Viorel Ene.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News