Temperaturile din termometre atingeau ieri in Capitala 25?C, iar lumea umbla in tricou. Cu toate acestea, caloriferele din apartamentele bucurestenilor erau calde, iar oamenii stateau cu geamurile deschise ca sa nu moara sufocati. Ei se tem ca vor plati din propriul buzunar aceasta risipa, mai ales ca saptamana trecuta s-a aprobat o marire cu 10% a tarifului la energie termica.
‘Stau toata ziua cu geamul deschis, ca murim de cald in casa. Nu stiu de ce mai baga atata caldura daca este cald afara. O sa ne arda la buzunar!’, ne-a spus, ieri, Constantin Silian (59 ani), locatarul unui bloc de pe Aleea Somesul Rece.
Gheorghita Popa (73 ani) nu poate dormi din cauza caldurii. Mai mult, stand doar cu fereastra deschisa, i s-a spart geamul de la curent
De aceeasi parere este si Ana Manea, o batranica de 85 de ani din aceeasi zona. ‘Dau caldura pe spinarea noastra. Nu mai avem de unde sa dam atatia bani. Luna asta am de platit 85 lei. Nu vrem caldura’, ne-a spus femeia disperata. Ieri, primarul general al Capitalei, Adriean Videanu a solicitat amanarea aplicarii deciziei de majorarea a tarifului la energia termica cu 10 procente incepand din 9 aprilie si reanalizarea costului energiei termice de catre o comisie compusa din membri ai primariei si ANRE. Daca gigacaloria va ramane la acelasi pret, Primaria Capitalei va decide daca va subventiona sau nu majorarea tarifului. ‘Nu stiu daca Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) va aproba subventionarea majorarii tarifului. E vorba de 500 milioane lei, iar dupa integrare subventiile ar trebui sa scada, nu sa creasca. Oricum, subventiile ii avantajeaza doar pe cei care sunt racordati la sistemele centralizate de incalzire’, ne-a spus Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei.
Gigacaloria s-a scumpit cu 11,3 lei
Daca Primaria nu va putea suporta diferenta dintre pretul majorat si cel actual, RADET va plati pentru o gigacalorie 121 de lei, cu 11,3 lei mai mult. ‘Consumatorii pot sta linistiti. Majorarea nu se va rasfrange deocamdata asupra lor, chiar daca CGMB nu aproba diferenta de subventie. RADET factureaza pe vechiul tarif si din pacate va fi nevoita sa suporte majorarea’, ne-a spus Mihail Popescu, secretarul general al RADET, adaugand ca, incepand de ieri, s-a luat decizia sistarii furnizarii caldurii pe timpul zilei.
Caldura se opreste dupa 3 nopti in care temperatura depaseste 10?C
Potrivit reglementarilor in vigoare, Regia de termoficare sisteaza furnizarea agentului termic in situatia in care, timp de trei zile consecutiv, temperatura medie inregistrata intre orele 18.00 si 6.00 depaseste 10 grade C.
Aceasta temperatura este luata ca reper si iarna, cand se decide pornirea instalatiilor de termoficare. Ultima marire de pret la energie termica a avut loc pe data de 16 ianuarie 2006, atunci gigacaloria ajungand la 109 lei. Din fericire aceasta majorare nu a afectat consumatorul de rand deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat subventionarea diferentei dintre pretul majorat si vechiul pret.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro