Romanii platesc, de ieri, cu aproximativ 1000 de lei vechi mai mult pe o paine. Scumpirea utilitatilor publice – gaze naturale si energie electrica -, dar si cresterea spectaculoasa a pretului graului, care din iunie pana in prezent s-a dublat (2.500-5.500 lei/kilogram), au avut efecte asupra pretului painii.
Scumpirea painii a venit ca o palma pentru milioanele de pensionari care isi numara si ultimul leu atunci cand intra intr-o brutarie. O franzela care saptamana trecuta costa 5.500 de lei vechi azi o cumparam cu 6.500 de lei sau chiar cu 7.000 in unele locuri.
Elena Radu (66 ani), fosta asistenta medicala, ne-a spus ca pentru ea si fiul sau, painea este alimentul de baza.
Aceasta scumpire va afecta bugetul familiei, si asa saracacios, cu aproximativ 120.000 lei vechi, o suma considerabila pentru un batran care traieste din doua-trei milioane de lei pe luna.” Noi cumparam cam patru paini pe zi. E groaznic ce se intampla, iar cel mai mult au de suferit pensionarii. Nu imi mai ajung banii de paine”, ni s-a confesat femeia. In timp ce pensionarii isi plang singuri de mila, producatorii de paine vin si ei cu argumentele lor. “Daca pretul graului s-a dublat din iunie pana acum, e normal ca fiecare producator sa scumpeasca painea. Totodata, majorarea pretului la gaze a influentat cresterea pretului painii”, ne-a declarat Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriilor de Morarit si Panificatie din Romania.
Pe langa cresterea preturilor la utilitati si la grau, producatorii de paine spun ca scumpirea produselor de panificatie a fost influentata si de investitiile facute pentru a aduce fabricile la standardele europene.
Preturile produselor de panificatie
Produs Pret vechi Pret nou
-Franzela 5.500 – 6.000 lei 6.500 – 7.000 lei
-Cozonac 35.000 lei 36.000 -37.000 lei
-Baton si japoneza 5.000 lei 6.000 lei
-Chec 37.000 lei 39.000 lei
Preturile se modifica in functie de adaosul fiecarui comerciant