La începutul lunii noiembrie, un cetăţean italian a fost prins de poliţie cu 5.392 de ciocârlii pe care le vânase ilegal lângă Feteşti, Ialomiţa. Este aproape o modă ca, anual, cetăţeni străini să fie prinşi în ţara noastră cu asemenea păsări cântătoare, în tolbele vânătoreşti. Ce fac cu ele? Le vând restaurantelor occidentale, în special celor italiene, unde ciocârlia friptă este o delicatesă.
Pasărea se vinde cu 7 euro bucata
Un vânător primeşte cam 7 euro pe o pasăre, iar la 5.392 de ciocârlii poate lua 37.744 de euro! De ce le omoară în România? Pentru că vânarea ciocârliilor este interzisă cu desăvârşire în Europa, mai puţin la noi, în Portugalia şi Spania. Deocamdată, din cele şapte varietăţi de ciocârlii prezente la noi, legea românească permite vânarea ciocârliei de câmpie, celelalte fiind strict protejate. Nici ciocârlia de câmpie nu poate fi omorâtă oricum, ci în anumite perioade ale anului şi în număr limitat. Braconierii nu ţin î n s ă cont nici de număr, nici de specie, le omoară la grămadă. Menţionăm că braconajul este pedepsit cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 la 25.000 de lei.

«Să NU ucizi o pasăre cântătoare!»

Dr. inginer Mitică Georgescu (foto), membru de onoare al Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AGVPS) consideră că vânarea ciocârliilor este un act de barbarie şi doreşte interzicerea totală a acestei practici la noi în ţară. Mesajul său către vânători este elocvent: “Să eziţi înainte de a apăsa pe trăgaci, vizând o pasăre în zborul ei către soare. Să-ţi aminteşti că ucigând o ciocârlie, vei fi părtaş la uciderea unei legende, a unui mit şi a unui simbol. Să NU ucizi o pasăre cântătoare!”

Urmărește-ne pe Google News