Militarul a spus că Ucraina fie va lupta până la victoria asupra Rusiei, fie până când nu va mai putea opune rezistență.

„Nu avem nevoie de propuneri privind capitularea. Dacă nu sunteți pregătiți să luptați alături de noi împotriva unui inamic nebun, atunci să ne ajutați cu armament, bani sau sancțiuni”, a scris pe Facebook istoricul, rugând presa să traducă mesajul său și să-l transmită politicienilor din întreaga lume.

„Sunt istoric, și nu militar, dar lupt”

Nazar Razluțki scrie că nu este militar, ci istoric. În momentul de față trebuia să scrie cărți, și nu să lupte cu invadatorii ruși. „Acum sunt militar, pentru că în țara mea e război. Zilnic intrăm în dueluri de artilerie. Un singur atac reușit al inamicului ne poate transforma în carne tocată… Ne spălăm cu apă caldă o dată pe lună. Când plouă – suntem uzi, când umblăm prin mlaștină – suntem murdari ca dracii”, scrie Nazar Razluțki.

În astfel de condiții inumane, când oricând poți fi ucis de inamic, potrivit istoricului, se află mii de scriitori, contabili, specialiști în IT, învățători, designeri și alți civili deveniți militari la nevoie.

„Dacă ei vor depune armele, părinții lor vor fi uciși, soțiile și fiicele – violate, iar casele vor fi distruse sau confiscate”, consideră istoricul înrolat în armata ucraineană.  

Dezgust profund față de propunerile politicienilor din Franța, Italia, Germania și alte state

Nazar Razluțki susține că simte un dezgust profund de la propunerile unor politicieni din Franța, Italia, Germania și alte state pentru depunerea armelor.

„Simt furie și un dezgust profund. Un dezgust față de acești oameni de nimic, care din motivul unor prejudecăți sau banilor lui Putin sunt dispuși să condamne statul meu la moarte, la o moarte lentă, dar dureroasă”, scrie istoricul și militarul ucrainean.

„Noi avem motivație”

Nazar Razluțki subliniază că Ucraina are nevoie de armament, bani și sancțiuni. Scriitorul spune că ucrainenilor nu le lipsesc motivația și curajul.

„Avem istorici care sunt de acord să doarmă pe cutii câte cinci persoane, unde în mod normal pot dormi doar două. Avem oameni care umblă prin noroaie fără posibilitatea să se spele. Avem contabili care sunt de acord să mănânce luni în șir carne conservată. Avem studenți tineri care își petrec cei mai frumoși ani din viața lor aici și oricând pot fi uciși”, scrie istoricul ucrainean, care luptă pe front împotriva invadatorilor ruși.

„Ucraina va lupta până la victorie sau până când nu va mai putea să opună rezistență. Dar voi ce veți face?”, sunt întrebați politicienii din Occident de Nazar Rozluțki, doctor în istorie, scriitor, autor de cărți și manuale, militar al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News