- Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
- Este responsabilitatea preşedintelui asociaţiei de proprietari de a-i acţiona în justiţie pe rău-platnici.
- Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxă de timbru.
- Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusă în aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Codul de procedură civilă.
- Pentru a preveni pierderea cotelor datorate de către restanţier, asociaţia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din bloc, precum şi unul asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor creditorilor în interesul cărora au fost făcute.
- Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă.
- Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.
- Operaţiunile de publicitate imobiliară privitoare la privilegiu sunt scutite de taxă de timbru.
- Legislaţia actuală prevede că, pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona contra proprietarilor restanţieri. În practică, aceste situaţii apar rar şi numai în cazurile în care există o bună colaborare între asociaţia de proprietari şi furnizor.