Nu eleganţa contează!

Când alegi îmbrăcămintea, nu pune pe primul plan eleganţa, ci sănătatea şi siguranţa ta. Respectă sfatul specialiştilor care spun că iarna la munte trebuie să te îmbraci “în straturi”, pentru că cel mai bun izolant este aerul. Pentru stratul interior, aflat în contact direct cu pielea, sunt recomandate piese din fibră sintetică. Acestea au avantajul că nu reţin umezeala, elimină transpiraţia şi se usucă foarte repede, în timp ce bumbacul, de exemplu, absoarbe umezeala şi, îndeosebi iarna, se usucă foarte greu.
Pentru stratul intermediar poţi folosi articole diverse, în funcţie de cât de frig e. Cel mai recomandat material pentru acest strat este Polartecul, pentru că acesta e călduros, dar nu e la fel de greu ca lâna, de exemplu.
Pe de altă parte, Polartecul este foarte respirabil, deci vaporii de umezeală trec fără probleme prin această ţesătură. În fine, stratul exterior (geaca şi pantalonii) trebuie să fie neapărat impermeabil, dar să aibă şi capacitatea de a elimina umezeala. Cum fibrele naturale nu pot face acest lucru, stratul exterior trebuie să fie din materiale sintetice.

Încălţăminte verificată

Se spune că buna dispoziţie într-o excursie pleacă de la bocanci. Dar nu lua la munte încălţăminte nouă. Ia una verificată, folosită măcar o dată. Cei mai indicaţi sunt bocancii de iarnă impermeabili şi respirabili. Un bocanc bun te scapă de umezeală şi bătături, dar te fereşte şi de posibile entorse.
De aceea, sunt recomandaţi bocancii cu talpă rigidă, care protejează laba piciorului. Desigur, contează şi ce ai de gând să faci la munte, ce trasee ţi-ai propus să urmezi. Pentru trasee dificile, cu porţiuni îngheţate, ai nevoie de echipament special, tip salvamont. Dacă traseul nu este greu, poti folosi şi un bocanc cu talpa mai puţin rigidă şi mai confortabilă la mers.
În fine, pentru mâini şi cap îţi trebuie mănuşi, căciulă/şapcă/ fes şi un fular sau o eşarfă multifuncţională (dacă este foarte frig şi bate vantul, îţi poti acoperi gura şi nasul cu ele). Dar, pentru a avea de unde alege, găseşti pe internet o grămadă de site- uri cu echipament montan.

Înainte, verifică prognoza meteo!

Pentru siguranţă, verifică înainte de plecare prognoza meteo. Pe www.freemeteo.com e de ajuns să introduci numele muntelui/staţiunii şi ţi se afişează prognoza pe 7 zile. Dacă vremea se anunţă rea, cu ninsori “grele”, vânturi puternice şi mai ales cu pericol de avalanşe, mai bine amână-ţi plecarea.
Muntele va fi tot acolo şi când vremea se va îmbunătăţi. Nu căra pe munte pungi şi tot felul de gentuţe. Ia un rucsac pe “măsura” ta. Chiar şi iarna, pe munte sunt perioade ale zilei când soarele arde.
De aceea, dacă pleci într-o drumeţie, cu sau fără schiuri, ai nevoie şi de ochelari de soare, chiar şi de o cremă pentru protecţie solară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News