Desi este deosebit de obosit, nu poate atipi mai mult de 20 de minute, pentru ca i se opreste respiratia in somn, iar organismul reactioneaza violent: sare in sus ca ars. Pentru a putea citi un ziar, trebuie sa se plimbe continuu. Cu toate acestea, nu i s-a aprobat pensionarea pe caz de boala, deoarece sindromul Pickwick, o boala deosebit de rara, nu este inscrisa in nomenclatorul bolilor al Ministerului Muncii care conduc automat la pensionare .
Cu patru ani in urma, Gheorghe Barlez a inceput sa aiba neplaceri la locul de munca din Strehaia. Era unul din cei mai buni merceologi ai intreprinderii, dar, brusc, nu a mai putut sa fie atent la munca sa.
„Nu mai puteam dormi noaptea, atipeam putin, apoi ma trezeam brusc fara respiratie. Saream din pat si, la cele 110 kilograme ale mele, distrugeam in casa toate obiectele din jur din cauza spasmului. In plus, am inceput sa sforai ingrozitor. Nu poate nimeni sa stea cu mine intr-o camera. La serviciu n-am mai putut sa ma mai concentrez, deoarece, fiind foarte obosit, picoteam si saream apoi in sus dupa cateva minute, pentru ca mi se oprea respiratia. Am spart, din nefericire, o gramada de lucruri si la intreprindere. Am suportat starea asta timp de patru ani”, ne-a explicat nea Gigi.
Intre timp, omul a facut o sumedenie de analize medicale, dar nimeni nu stia ce are. Boala sa se agrava de la luna la luna, dar continua sa lucreze. Ba chiar mai mult, fiind pescar impatimit, nu a renuntat niciodata la mersul pe balta, lucru care era cat pe ce sa ii aduca sfarsitul. La un moment dat a atipit cu undita in mana si a cazut in apa. Norocul sau a fost ca erau cativa prieteni in preajma si l-au scos la timp. Cu toate acestea, abia la inceputul anului 2006 a reusit sa afle care este boala de care sufera. Medicii din Strehaia i-au pus diagnosticul: ”Sindromul Pickwick”.
Numele maladiei a fost dat de Charles Dickens
Aceasta boala a fost facuta celebra de scriitorul Charles Dickens in “The Pickwick Papers”, primul roman al acestui celebru scriitor britanic. Dickens descrie in aceasta carte un pacient obez care prezenta hipersomnolenta insotita de un sforait puternic. În 1906, Sir William Osler a propus ca aceasta asociere de simptome – hipersomnolenta si sforait puternic – insotite de obezitate sa poarte denumirea de ”Sindrom Pickwick”.
Pentru Gheorghe Barlez, situatia s-a complicat atunci cand a fost trimis la analize detaliate la Spitalul clinic de pneumologie ”Victor Babes” din Timisoara. ”M-au studiat in amanunt timp de trei saptamani, ca pe un obiect de muzeu. Veneau grupe de studenti si ascultau lectiile pe care profesorii le tineau la patul meu. Adica eram material didactic. Ma asteptam sa ies la pensie pe caz de boala. Am 54 de ani si nu mai pot sa duc in spate si boala asta. Dupa externare am mers la Fortele de Munca si am cerut pensionarea. Am avut marea surpriza sa constat ca am fost incadrat la gradul de invaliditate III, desi in mod normal ar trebui sa fiu trecut la gradul I, ba chiar mai mult, ar trebui sa am dreptul la insotitor platit. Acum eu ce sa fac, ca nu mai pot nici sa lucrez, chiar nu mai pot, si nu pot nici sa ies la pensie. Comisia mi-a spus ca nu exista sindromul Pickwick in nomenclatorul bolilor care conduc automat la pensionare. Ce sa fac?”
Am fost martorii unei picoteli de aproximativ 30 de secunde determinata de sindromul Pickwick. Gheorghe Barlez a
atipit in timp ce vorbea, apoi a tresarit violent, tragand cu putere aer in piept. Acest lucru i se intampla ori de cate ori se asaza pe un scaun.
„E o afectiune foarte rara”
”E o boala ciudata, foarte grava, la interferenta intre neurologie si medicina interna. Este o afectiune foarte rara, cam un caz la cinci, sase milioane de persoane. Poate chiar mai rara. Apare exclusiv la obezi si nu are medicatie. Pacientul trebuie sa inteleaga ca trebuie sa slabeasca rapid, altfel risca decesul. Pentru a se inscrie la pensie de boala, trebuie sa mearga cu medicul care i-a pus diagnosticul Pickwick si sa ceara inscrierea acestuia in nomenclatorul de boli”, ne-a spus medicul psihiatru Florin Tudose.
Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!