De la un timp incoace, uneori, cand facem sex, nu pot sa ejaculez. Sotia mea este o femeie atractiva si doritoare de sex, iar eu ma simt rusinat pentru ca nu mi-am indeplinit datoria de barbat. Ce pot sa fac pentru a rezolva problema asta?
Va rog insistent sa nu ocoliti scrisoarea mea.
Cu respect, Sebastian M. din Bucuresti.
Unul din acele „mituri” care intr-adevar iti poate crea „o problema in toata regula” e cel care pretinde ca un barbat trebuie sa fie intotdeauna gata pentru o partida de sex. Si mai mult, in orice moment sa fie capabil sa intre in erectie, atata vreme cat are langa el o partenera „atractiva si doritoare”. Cu siguranta ca nu ne asteptam ca acest tip de rationament sa fie valabil si in cazul femeilor. In mod obisnuit, femeia are nevoie de un mediu favorabil, atat emotional, cat si psihic, pentru a raspunde sexual si pentru a se excita. De exemplu, daca e relaxata, ea va fi mult mai receptiva decat atunci cand e stresata, obosita sau preocupata de treburile casnice.
Pe de alta parte, barbatii tind sa considere ca ar trebui sa fie apti pentru sex ori de cate ori partenera isi exprima dorinta erotica. Daca lucrurile nu se petrec asa, ei se simt rusinati si jenati sau isi spun ca nu si-au „indeplinit datoria de barbat”. Acest punct de vedere este nerealist, in special in cazul barbatilor trecuti de 40 de ani. Dupa aceasta varsta, ejacularea scade treptat. Vei descoperi ca exista perioade in care pur si simplu nu esti foarte tentat sa raspunzi sexual, fie pentru ca esti ingrijorat, fie pentru ca esti obosit. Dar poti sa fii in aceasta stare chiar si fara un motiv special.
„Uneori, cand facem sex, nu pot ejacula”. Nu este bine deloc sa „fortezi” ejacularea. De ce? Pentru ca aceste incercari repetate iti induc o stare de teama si pana la urma este si firesc sa-ti pierzi erectia. Cu varsta, vei observa ca dispare nevoia de a ejacula de fiecare data cand faci sex. Dar nu este un motiv de ingrijorare. Aceasta situatie apare chiar si atunci cand nivelul de excitatie este maxim. Invata sa accepti aceasta stare de fapt ca pe o componenta fireasca a actului sexual. Ea nu afecteaza placerea si nu constituie „o problema”, atata vreme cat tu nu o consideri asa.
„Ce pot sa fac pentru a rezolva problema asta?”. Mai intai de toate, nu o considera „o problema”. Si-apoi, daca esti obosit, stresat sau daca ultima ejaculare s-a produs destul de recent, este posibil sa nu mai simti prea curand nevoia de a ejacula. Acesta este modul prin care trupul tau iti spune ca la momentul respectiv „nu simte” nevoia de un orgasm. Nu forta situatia! Incearca sa te relaxezi, sa te bucuri de placerile raportului se-xual si nu te preocupa de ejaculare! Important este ca se pastreaza erectia. Astfel, vei putea continua jocul erotic pe o perioada mai lunga de timp (si asta spre incantarea partenerei tale). De fapt, daca nu ejaculezi, iti poti mentine senzatia de stimulare sexuala. Vei putea, astfel, sa faci sex mai tarziu, chiar in aceeasi zi. Nu va mai fi nevoie sa astepti, ca de obicei, inainte ca dorinta sexuala sa revina.
Din nefericire, asteptarile nerealiste, la care se adauga si cele ale partenerei, pot aduce multa suferinta. Asadar, nu are nici un rost sa se intample asa ceva.
Am sa va pun o intrebare delicata si va rog mult de tot sa-mi raspundeti, chiar si in cateva randuri. Femeia isi pierde dorinta sexuala dupa menopauza? Raspunsul pe care-l astept este foarte important pentru mine.
Cu mii de multumiri anticipate, F.F. din Ploiesti.
Interesul sexual al femeii nu dispare pur si simplu, asa de la o zi la alta. Dorinta de apropiere trupeasca ramane aproape neschimbata pana la adanci batraneti. O femeie sanatoasa poate avea dorinte erotice la fel de intense si partide sexuale care au aceeasi frecventa la 70 de ani ca si la 30. Acest fapt a fost cu prisosinta dovedit de experimentele efectuate asupra unor femei cu varsta cuprinsa intre 51 si 78 de ani de catre doctorii americani W. Masters si V. Johnson. Cercetarile efectuate au scos la iveala doar doua deosebiri: durata orgasmului a scazut proportional cu varsta, iar contractiile vaginale au devenit din ce in ce mai putin intense.

Urmărește-ne pe Google News