98% dintre români vor bone calificate
Un studiu efectuat recent, la solicitarea RAA, relevă faptul că 98% dintre părinţii chestionaţi ar apela la serviciile unei bone calificate!
RAA vine în întâmpinarea acestei nevoi şi promovează serviciile pe care le pot furniza cele 1.300 de bone calificate, în toată ţara, prin „Şcoala Bonelor1”, cel mai complex program pentru calificarea femeilor în ocupaţia de babysitter. Beneficiarele programului au fost, în mare parte, femei şomere sau fără ocupaţie, cărora li s-a oferit şansa de a deveni profesioniste într-o meserie atât de special.
Examene grele la „Şcoala bonelor”
Bonele calificate la Şcoala Bonelor au urmat 360 de ore de pregătire practică şi teoretică în manieră interactivă şi au absolvit cursurile de calificare în urma unor examene riguroase.
Certificatul de absolvire este recunoscut în toate statele UE. Toate femeile participante la procesul de formare au fost evaluate din punct de vedere psihologic.
Vor avea şi cod de etică şi conduită
Recent, cu sprijinul Fundaţiei RAA, a fost înfiinţată şi înregistrată legal Asociaţia Naţională a Bonelor şi Babysitters Profesioniste din România (ANBBPR). Aceasta va elabora codul de etică şi conduită pentru persoanele care practică meseria de bonă/babysitter, va oferi oportunităţi de formare şi dezvoltare profesională şi informaţii utile bonelor, părinţilor, agenţiilor de babysitting şi autorităţilor publice interesate de implementarea serviciilor de baby-sitting in comunitate. „Registrul naţional al bonelor calificate va fi găzduit pe pagina de internet a Asociaţiei şi va oferi gratuit, tuturor celor interesaţi, acces la baza de date cu bonele calificate din România”, spune Iuliana Copil, Preşedinta ANBBPR.
Un proiect de lege special va fi depus la Camera Deputaţilor
„Ne dorim să facem mai mult pentru această categorie de femei şi pentru recunoaşterea acestui domeniu important al protecţiei copilului, de aceea am lucrat şi la elaborarea unui proiect de lege pentru reglementarea şi organizarea ocupaţiilor de bonă şi babysitter în România. Acest proiect de lege vine și ca răspuns la nevoia identificată în România încă din 2005, când România și-a asumat față de UE adoptarea unor măsuri urgente de reconciliere a vieţii de familie cu viaţa profesională, inclusiv prin dezvoltarea acestor servicii, astfel încât să avem garanţia unor servicii de calitate și oferite în siguranţă pentru copiii noștri”, spune Diana Neguţ, Consilierul Juridic al Fundaţiei RAA. Propunerea legislativă va fi depusă la Camera Deputaţilor, până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare.
Mărturia unei „şcolăriţe”
Camelia Enache, una dintre absolventele „Şcolii bonelor”, mărturiseşte: „Am lucrat mult ca bonă, îmi plac copiii şi iubesc această meserie. La Şcoala Bonelor am aflat multe informaţii utile despre cum să comunici mai bine cu copilul, cum îl încurajezi să-şi exprime emoţiile şi cum pot bonele ajuta la modelarea comportamentelor, dar şi despre măsurile de prim ajutor în situaţii de criză, informaţii ce mă vor ajuta mult în activitatea mea. Am învăţat cum să mă adaptez cerinţelor familiei, să respect drepturile şi nevoile copilului şi să-l ajut să se dezvolte sănătos, alegând metode adecvate vârstei lui şi punând accent pe educarea prin joc. Am învăţat şi cât de important este ca responsabilităţile şi atribuţiile bonei să fie punctate într-un contract de muncă încheiat cu familia angajatoare şi consider că este bine-venită o lege în sprijinul bonelor şi părinţilor. Asociaţia cred eu că va vorbi în numele nostru şi ne va ajuta să ne desfăşurăm activitatea în condiţii mai bune”.
Adresa de internet la care vor fi disponibile, în curând, mai multe informaţii este www.asociatiabonelor.ro.