«Se câştigă până la 6.000 € pe lună»

“Iar am picat… La română am luat 2,35, iar la geografie 3,60. Nu mi-a ars mie să stau cu burta pe carte. Oricum, vreau să plec în străinătate, în Anglia. Voi lucra în IT, pentru că ştiu să fac site-uri şi jocuri. Din câte ştiu, se câştigă 2.500 până la 6.000 de euro lunar ”, ne spune Antonio Necesim, unul din miile de tineri din Bucureşti care au ieşit din liceu aproape cum au intrat. Ionela Dumitru, colegă a tânărului viitor emigrant, este o altă ghinionistă a acestei generaţii, una din cele mai slabe din ultimii ani.
Se consideră fentată de “sistem”, dacă nu cumva chiar profii corectori au “făcut- o”. “În vară, am luat 5,60 la română şi 5,85 la mate. După contestaţii, mi-au mărit la 6.05 şi, respectiv, 6. Acum, am dat examen la biologie şi, deşi am obţinut nota 6,50, media trecută la avizier e de doar 5,80. Nu ştiu ce s-a întâmplat şi parcă nici nu-mi mai vine să contest iar notele”, ne-a mărturisit fata. Ne-a mai spus că nu-şi doreşte prea tare să obţină patalamaua de Bac.
“Eu muncesc de multă vreme la o firmă unde pictez pe tricouri. Dacă mă ţin de treabă, câştig şi 200-250 de lei pe zi, adică am perioade în care pot face 4.000 de lei pe lună. Dar părinţii nu mă lasă să merg în direcţia asta, vor să mă vadă cu examenul luat”, mai zice ea.

Unii chiar au învăţat

Florin Fitero e un alt tânăr care se visează salariat peste hotare. Deosebirea e că el a reuşit să treacă de “restanţe”.
“Am picat în prima sesiune la bio, dar, după ce am învăţat pe rupte, acum am obţinut aproape 9. Acum îmi fac bagajul şi mă tirez la muncă în Anglia. Nu-mi trebuie mie nici o facultate”, ne povesteşte scurt ultima experienţă cu sistemul educaţional românesc. În Capitală, procentul de promovabilitate a fost de numai 16,89%, iar la nivel naţional, doar 22,27% dintre candidaţi au obţinut media 6, minimumul necesar pentru a scăpa de corvoada reexaminării anul viitor.

Dacă nu şi-au depus dosarul, nu primesc şomaj

Imediat după terminarea anului şcolar, aproape 36.000 de absolvenţi s-au grăbit să fie luaţi în evidenţă la forţele de muncă, pentru a primi şomaj.
“Cei care nu şi-au depus dosarele în termen de 60 de zile de la finalul liceului nu vor primi indemnizaţie. Totuşi, tinerii pot merge la agenţiile unde au domiciliul, pentru a beneficia de consiliere în ocuparea unui loc de muncă”, ne-a declarat Dorela Neagu, consilier superior în cadrul direcţiei juridice a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Statul le va plăti înscrişilor care nu îşi găsesc loc de muncă 250 de lei lunar, timp de şase luni.

 
 

Urmărește-ne pe Google News