Publicația germană Bild l-a contactat pe Redost Ahmad, băiatul de 14 ani care vine din nordul Irakului și care se află, alături de alte câteva mii de migranți, blocat în zona de frontieră dintre Belarus și Polonia.
„Nu renunț, așteptăm aici. Marți, un bărbat a încercat să treacă gardul de sârmă. Grănicerii au reacționat violent. Am vrut să vorbesc cu poliția și au folosit spray cu piper”, spune Redost.
Odiseea lui Redost până în Belarus aruncă o lumină nouă asupra acuzațiilor de manipulare care au fost aduse împotriva adolescentului de 14 ani.
Tatăl lui Redost, Hardy Ahmad, este unul dintre cei mai activi utilizatori de Facebook printre refugiații de la granița cu Belarus. El postează în mod regulat videoclipuri cu situația din zonă. În imagini, el apare călătorind alături de soție și de cei patru fii ai lor.
Familia a plecat din Sulaymanyah, nordul Irakului, via Turcia și Belarus
Potrivit istoricului paginii lui Hardy, familia Ahmad provine din Sulaymaniyah, un oraș de 1,6 milioane de locuitori din regiunea autonomă kurdă din Irak. Fotografii mai vechi îl arată pe Redost și pe fratele său jucându-se într-un leagăn, acasă, în august 2019.
Hardy a postat regulat fotografii din nordul Irakului până la începutul anului. Brusc, pe 1 noiembrie 2021, mediul se schimbase. Blocurile de beton din Minsk au făcut loc peisajelor montane din Sulaymaniyah.
„Mai întâi, în aprilie, am ajuns la Istanbul, de la Erbil, din Kurdistan. Am stat în Turcia șapte luni, după care am sosit în Belarus, la Minsk”, povestește Redost. El și familia lui au folosit compania aeriană de stat „Belavia”, pentru zborul către Minsk.
Pe 8 noiembrie, o altă schimbare de locație. Tatăl postează videoclipuri dintr-o pădure. Pot fi văzuți refugiați, un gard de sârmă ghimpată și grănicerii polonezi.
„Vă veți confrunta cu acuzații penale”, poate fi auzit spunând în limba engleză un grănicer polonez. Aceste videoclipuri l-au făcut celebru pe Redost.
Tot luni, Redost, unul dintre puținii migranți care vorbește limba engleză, a fost ales de mulțime pentru a transmite un mesaj către serviciile de urgență poloneze.
„Nu vrem o luptă. Nu avem bani. Ne este foame!”
Copilul le-a strigat polițiștilor de frontieră: „Nu vrem o luptă. Suntem doar migranți, guvernul nostru îi ucide, îi omoară pe toți. De ce ar trebui să ne întoarcem? Nu avem bani, tuturor ne este foame”.
Polish services form a human shield to defend the border where migrants have torn down the fence.
— Visegrad 24 🇨🇿🇭🇺🇵🇱🇸🇰 (@visegrad24) November 8, 2021
The illegal migrants chant “Germany”.
🇵🇱
pic.twitter.com/kHRF4XOdDm
Alte imagini publicate pe Twitter arată cum un migrant îi suflă copilului fum de țigară în ochi. „Pentru a-l face să plângă și pentru a fi mai impresionant”, au comentat diverși polonezi pe rețelele de socializare.
Redost spune însă că a avut probleme în a deschide ochii după ce a primit în față spray cu piper. Simptomele sunt atenuate prin intermediul fumului de țigară, susține el.
Przed chwilą na streamie było widać dokładnie jak temu chłopcu specjalnie dmuchano w oczy dymem z papierosa tak aby się popłakał, po czym udał się on ku wyrwie w płocie i tam zalany łzami wygłosił swego rodzaju orędzie w stosunku do naszych służb. pic.twitter.com/OsrYtLuEz4
— Mischa Von Jadczak (@michaljadczak) November 8, 2021
„Iubesc Germania”
„Vreau o viață mai sigură și mai bună. Vreau să merg în Germania. Iubesc Germania. Dar nu pot veni pentru că poliția din Polonia nu ne lasă să plecăm”, mai spune Redost.
Luni, Polonia a acuzat Belarusul că a adus sute de migranți la graniță și că încearcă forțarea frontierei UE. Varșovia așteaptă un incident armat,iar UE și SUA îl atacă pe Lukașenko.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a propus ca Uniunea Europeană să ofere asistenţă financiară Belarusului, la fel cum procedează în cazul Turciei, pentru ca fosta republică sovietică să oprească fluxul de migranți către granițele Uniunii Europene. Practic, ministrul rus de externe sugerează ca UE să ofere bani Belarusului pentru oprirea migranților.
Potrivit agenției poloneze de știri PAP, citată de Bild, două grupuri mari de refugiați au spart părți ale gardului dintre Belarus și Polonia în timpul nopții trecute, din apropierea satelor Krînki și Bialowieza, ca să treacă granița. Postul de radio Bialystok a citat o purtătoare de cuvânt a poliției de frontieră. Aceasta a spus unii dintre refugiați au fost returnați în Belarus.
Foto: captură Bild