Am pus fata in fata previziunile meteorologice arhaice ale ghicitului in foi de ceapa cu cele moderne ale Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Daca ‘vraciul’ Nicolae Pacearca ne-a dat o prognoza pe tot anul, ANM nu s-a aventurat cu detalii mai departe de primele trei luni din 2008. Ambele prognoze vorbesc insa de un an mai bogat in ploi decat 2007 si, interesant, de un excedent de precipitatii in martie.
‘Daca la inceputul iernii trecute am putut spune ca va fi un an secetos, acum putem afirma ca vom avea un an normal din punctul de vedere al temperaturilor si al precipitatiilor’, a prognozat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Specialistii au atras atentia si asupra riscului producerii de inundatii, in martie-aprilie.
Ianuarie. Regim termic situat in jurul valorilor normale. Exceptie fac Dobrogea si cea mai mare parte a Moldovei si Munteniei, unde aceste valori ar putea fi depasite. Maxime de peste 10 grade in zilele cele mai calde, in sud si est.
Februarie. In zilele cele mai calde, maximele ar putea depasi 15 grade Celsius in sudul si estul tarii. Noaptea, in centrul si nordul tarii, temperaturile minime pot cobori sub minus 20 de grade Celsius. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre minus 1 si 8 grade, iar ale celor minime, intre minus 11 si minus 1 grad. Nu sunt excluse ninsorile si intensificari ale vantului, dar si ceata cu depunere de chiciura.
Martie. In a treia luna a anului, temperaturile medii sunt apropiate de valorile normale, exceptand sudul
si vestul tarii, unde va fi mai rece decat in mod obisnuit. Se va produce bruma si chiciura la sol in centrul si nordul tarii, cand temperaturile minime vor scadea sub minus 10 grade. Precipitatiile vor fi excedentare, iar la inceputul lunii sunt posibile ninsori slabe.
De aici a venit gerul
Dupa primele zile de ianuarie cu ninsoare abundenta, peste tara noastra s-a abatut un val de frig care va mai persista pana dupa sarbatoarea de Sfantul Ion (maine, 7 ianuarie). ‘La instalarea gerului a contribuit persistenta aerului rece, a aerului polar care a venit dinspre Rusia. Acest lucru, coroborat cu prezenta stratului proaspat de zapada si degajarea treptata a cerului, a dus la temperaturile din ultimele zile, care au ajuns si la minus 27 de grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei’, ne-a declarat Ortansa Jude, seful centrului de prognoza din ANM.
Cum se afla vremea dupa metoda traditionala?
In noaptea de Anul Nou se iau cateva cepe si se taie in doua. Se scoate miezul fiecareia si se separa foile mari, douasprezece bucati, fiecare corespunzatoare unei luni a anului. Acestea se pun intr-o tava pe un strat de tarate de grau. In fiecare foaie de ceapa se pune aceeasi cantitate de sare si se asaza tava la fereastra.
A doua seara se poate citi prognoza meteo. In functie de umiditatea foilor si de anumite aspecte ale lor, luna respectiva va fi ploioasa ori secetoasa, cu averse sau cu mana. Acelasi lucru se face in noaptea de Boboteaza, apoi se confrunta datele obtinute. Media rezultatelor da adevarul. ‘Ceapa nu a gresit niciodata’, ne-a marturisit Nicolae Pacearca.
Foile de ceapa vorbesc despre ploi abundente in martie, septembrie, octombrie si decembrie 2008
Nicolae Pacearca, din comuna Manastirea, judetul Calarasi, are 71 de ani si a invatat de la bunicii sai sa faca previziuni meteorologice in foile de ceapa. Vechimea acestei prognoze arhaice se pierde in negura timpurilor. In linii mari, 2008 va fi un an mai ploios decat 2007, dar nu suficient: culturile de porumb vor avea de suferit.