Un lot de 241 rachete antigrindină va fi evaluat de producătorul Electromecanica Ploiești. Hotărârea privind oprirea de la utilizare a lotului de rachete produse în 2021 și evaluarea acestora de către producător a fost luată, marți, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, la propunerea prefectului Nicușor Halici. Acesta a mers la Centrul de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea, de la Focșani, pentru a analiza incidentul de duminică.
Prefectul a avertizat că se poate ajunge la stoparea activității, dacă nu este evaluat lotul de rachete antigrindină din care provenea dispozitivul care nu s-a dezintegrat. „Prefer pagube materiale decât pierderi de vieți omenești”, a spus Nicușor Halici.
Este pentru prima dată când Instituția Prefectului se implică și cere o analiză a cauzelor care au dus la asemenea incidente, chir dacă în anii trecuți au mai fost sesizate cazuri în care rămășițe de rachete au ajuns în curțile oamenilor. Anul trecut, un bărbat din Biliești s-a trezit cu restul unei rachete înfipt în cimentul din fața casei. Însă, deși au fost făcute rapoarte către producătorul de rachete, nu s-a primit niciun răspuns.
„Hotărârea a stabilit și punerea în rezervă a acestor dispozitive până la o expertiză a producătorului cu privire la acestea. Pentru că era un lot din 2021, vrem să vedem dacă este un lot cu defecte de fabricare, poate fi un defect care a survenit trecerii timpului sau poate fi, pur și simplu, în zona de marjă de eroare asumată de constructor, de 5% din dispozitive care ar putea să nu fie funcționale.”, a spus prefectul Nicușor Halici.
Acesta a menționat că este un risc dacă racheta antigrindină este semifuncțională, respectiv dacă nu se dezintegrează complet în atmosferă, iar producătorul trebuie să răspundă pentru aceasta.
UCCG Moldova 2 Vrancea are, la acest moment, 822 rachete antigrindină în stoc, inclusiv cele 241 de rachete care ar urma să fie analizate de producător. Numărul de rachete disponibile pentru intervenții ar putea fi considerat suficient, ținând cont că anul trecut au fost trase 709 rachete. În acest an s-a intervenit cu 102 rachete, din care un singur dispozitiv a creat probleme.
Referitor la acest incident, directorul de operațiuni al operatorului privat care asigură funcționarea sistemului a menționat că a fost urmată procedura legală, fiind informat producătorul despre dispozitivul cu probleme. „S-a discutat cu producătorul, au fost informați din ziua producerii evenimentului. Avem o procedură pe care o urmăm la fiecare incident, se face un raport, prezentăm toate datele necesare până la analiza rachetei, înaintăm aceste date producătorului, inclusiv corpul rachetei găsit la sol, după care este datoria și atribuția producătorului să facă verificările necesare”, a spus Ionuț Lazăr, director de program în cadrul UCCG Moldova 2 Vrancea.
Acesta a menționat că, în lipsa lotului de rachete care va fi pus în rezervă, se încearcă obținerea altui lot de la producător. De asemenea, dacă vor fi intervenții la care să fie utilizat un număr foarte mare de rachete, cum s-a mai întâmplat în anii trecuți, se face o solicitare și în trei zile sunt aduse alte rachete.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro