„Tranzitul prin punctul de trecere Rafah, dintre Fâșia Gaza și Republica Arabă Egipt va continua să fie deschis pentru pentru evacuări. Astfel, de la deschidere și până în prezent, prin punctul de frontieră au putut fi evacuate cazurile medicale urgente, funcționari ai organizațiilor internaționale, și cetățeni ai unor state, în marea lor majoritate, cu comunități reduse în Fâșia Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

El a adăugat că, la trei zile după ce punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis, există asigurări din partea Israelului și Egiptului cu privire la continuarea funcționării lui și în zilele următoare. „Acestea sunt condiții importante în demersurile autorităților române pentru evacuarea în condiții de siguranță”, a spus oficialul MAE.

260 de români au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza, teritoriu situat la vest de Israel și controlat de gruparea palestiniană Hamas. Instituțiile guvernamentale românești responsabile de securitate și relații externe lucrează pentru a-i aduce în siguranță, dar Ministerul de Externe nu poate estimata în cât timp.

„Având în vedere situația de securitate foarte volatilă și imprevizibilă din teren, nu se poate avansa un orizont de timp în ceea ce privește evacuarea”, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE, pentru Libertatea.

În acest moment, numărul românilor despre care se știe că sunt ținuți ostatici în Fâșia Gaza este patru. În afara celor patru, alte cinci persoane cu cetăţenie israeliano-română au fost confirmate decedate.

Hamas a început atacul asupra Israelului pe 7 octombrie, iar Israelul a ripostat cu atacuri în Fâșia Gaza. Până în prezent, niciun cetățean român nu a reușit să iasă din Fâșia Gaza, în contextul în care evacuările cetățenilor străini din enclavă spre Egipt au început miercuri, 1 noiembrie.

Urmărește-ne pe Google News