”Ca să fiu sincer, nu înţeleg. Am vorbit ieri cu membri de rang înalt ai Comisiei şi nici ei nu înţeleg”, spune eurodeputatul german Bernd Lange, preşedintele comisiei pentru comerţ internaţional din Parlamentul European.

La o zi după întâlnirea cu preşedintele american Donald Trump la forumul economic de la Davos, Ursula von der Leyen şi-a anunţat miercuri ambiţia de a semna în ”câteva săptămâni” un acord comercial cu Washingtonul, după ce Trump a ameninţat cu instituirea unor taxe vamale asupra autoturismelor europene dacă UE nu acceptă încheierea unui asemenea acord.

Mai multe surse din Consiliul UE, instituţie ce reuneşte statele membre, afirmă de asemenea că au fost surprinse de acest anunţ. Mai mult, înaintea anunţului privind noile discuţii cu SUA, niciuna dintre ţările membre ale UE chestionate de agenţia France Presse nu a fost sondată în prealabil de Comisia Europeană, care este responsabilă în numele lor pentru politica comercială a UE. Acest anunţ o angajează doar pe Ursula von der Leyen, a reacţionat un diplomat european.

Mai degrabă decât un acord comercial bilateral, a cărui încheiere este din punct de vedere tehnic greu de realizat în câteva săptămâni, mai ales cu o ţară de anvergura SUA, o sursă europeană evocă eventual o semnare a unei simple ”declaraţii politice între Von der Leyen şi Trump”.

Preşedinta Comisiei Europene urmează de altfel să facă o vizită la Washington în săptămânile următoare, conform mai multor surse din cadrul executivului comunitar. Comisarul european pentru Comerţ, Phil Hogan, a fost şi el la Washington săptămâna trecută, dar nu a reuşit să obţină progrese majore în dosarul negocierilor comerciale.

Întrebat despre acest subiect la Davos, ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire s-a limitat să reamintească poziţia Franţei: ”Nu vom semna vreun acord cu un stat care respinge acordul de la Paris privind schimbările climatice”, cum este cazul SUA.

Oficialul francez a mai menţionat, potrivit agenţiei EFE, că ”deocamdată nu există pe masă un proiect concret” de acord cu SUA. El a ţinut de asemenea să sublinieze faptul că în orice negociere comercială Franţa îşi va apăra ”abordarea asupra agriculturii”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News