În autobuz, în drum spre serviciu, când călătoreşti cu trenul sau cu avionul ori când te relaxezi acasă, găseşte-ţi câteva minute ca să îţi exersezi “muşchii”… minţii. Doar cu “antrenamente” frecvente vei reuşi să îţi păstrezi toţi neuronii activi şi să ai un creier care să nu te lase la greu cu trecerea anilor.
Cuvinte încrucişate
Nu doar că sunt cele mai accesibile jocuri pentru mintea ta, dar ele funcţionează sigur. Te ajută să “scormoneşti” după cuvinte şi, chiar dacă nu le ştii pe loc, ai la dispoziţie o multitudine de variante cu care poţi trişa. Da, când te uiţi în dicţionar sau pe internet după o soluţie, neuronii tăi sunt puşi la muncă.
Scrie
Poezii, basme pentru copii, aventuri sau chiar povestea vieţii tale. Toate pot fi puse pe hârtie şi, chiar dacă nu te decizi să îţi publici opera, ea poate reprezenta un exerciţiu bun pentru creier. În plus, te va provoca să îţi aduci aminte detalii despre viaţa ta sau despre locurile pe unde ai călătorit sau ai trăit.
Exersează-ţi cultura generală
Fie că este vorba de preşedinţii ţărilor europene sau de capitalele lumii, alocă-ţi câteva minute pe zi în care să îţi pui la încercare neuronii. Dacă nu ştii răspunsul, pune mâna pe carte şi află-l. Astfel, nu doar că îţi vei îmbogăţi cunoştinţele, dar mintea ta va deveni mai ascuţită.
Sudoku
Mai nou la noi, el a devenit preferatul multor persoane care, odinioară, nici nu îşi imaginau să rezolve altceva decât rebusuri. Acest joc cu numere stimulează zona creierului cu ajutorul căreia accesezi informaţia stocată. Acceptă provocarea Sudoku şi vei observa că după numai câteva zile de “exerciţii” mintea ta va deveni mai rapidă.
Memorează numere de telefon
Există persoane care s-au născut cu talentul de a reţine diferitele combinaţii notate în agenda telefonică. Altele îşi pot dezvolta acest “talent”. Nu trebuie decât să îţi propui să poţi suna pe cineva formând numărul de telefon din memorie. La început, fă acest lucru cu persoanele apropiate, apoi, treptat, treci la telefoanele cunoştinţelor. Un exerciţiu asemănător poate fi făcut cu parole sau pin-uri de card, însă există riscul ca memoria să te lase la greu exact când te afli în faţa calculatorului sau a bancomatului.
Scrabble
Este un joc de societate care te ajută nu doar să petreci clipe plăcute alături de familie sau de prieteni, ci şi să îţi exersezi vocabularul. “Goana” după litere care pot forma cuvinte cât mai interesante e de mare ajutor atunci când vrei să îţi stimulezi funcţiile creierului.
Puzzle
Dacă ai copii, e ocazia ideală să petreci ore bune cu ei rezolvând astfel de jocuri. Nu doar că îţi stimulează imaginaţia vizuală, dar îţi va ţine neuronii “în priză” până la ultimul cartonaş colorat care completează puzzle-ul.