Odată cu laicizarea ce a intervenit la începutul secolului trecut, din ce în ce mai mulți creștini au fost atrași de imaginea binevoitoare a lui Moș Crăciun, bătrânelul care împarte cadouri pretutindeni copiilor cuminți. Copiii, mai ales, sunt captivați de jucăriile și dulciurile care apar ca prin minune sub brad și, astfel, sunt din ce în ce mai puțin familiarizați cu încărcătura sacră a zilei de 25 decembrie. Acest proces de laicizare se traduce și prin multele superstiții transmise prin viu grai, din generație în generație, și față de care Biserica s-a arătat întotdeauna rezervată.
Dacă alegi totuși să dai curs credințelor populare, trebuie să știi că sărutul de sub vâsc sau aducerea unei crenguțe la masa de Crăciun este o practică răspândită și își are explicația în convingerea că aduce mult noroc. Copiii născuți în ziua de Crăciun se află sub o stea norocoasă și au un destin special, în timp ce gospodinele care spală, tricotează sau cos de acum până la Revelion vor avea parte de necazuri. Tot în această zi se spune că dacă ai de gând să te înnoiești, în niciun caz să nu încalți o pereche de pantofi, pentru că atrage ghinionul.
Dacă te gândești să arunci gunoiul sau să mai faci curățenie, îți alungi norocul. În schimb, este semn bun dacă în seara de Ajun mături pragul locuinței sau aduci acasă tot ce ai împrumutat. Vremea poate, de asemenea, să vestească noroc sau ghinion. Dacă cerul este senin de Crăciun, anul care vine va fi unul roditor. Dacă bate vântul, se anunță ghinion. Ninsoarea în ziua de Crăciun anunță un Paște cu vreme frumoasă. Alte practici statornicite sunt legate de mâncatul merelor în Ajun, dacă îți dorești o sănătate de fier întreg anul.
Mai mult, dacă te îmbăiezi în ziua de Crăciun, se spune că te vei păstra curat tot anul viitor. Femeile atrag sănătatea și prosperitatea punând în apa în care se spală o nucă și un bănuț, iar aceia care se arată darnici pe 24 decembrie, vor avea un an îmbelșugat. Mai mult, usturoiul și semințele de mac puse în cele patru colțuri ale mesei alungă spiritele malefice, farmecele și deochiul.
Foto: northfoto.com
Citeşte şi: Veste tristă pentru români! Nu ninge de Crăciun
Peste 50.000 de angajaţi ai Internelor vor păzi Crăciunul şi Revelionul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro