Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Aplică la un nou job

În primul rând, trebuie să aplici la un nou job. Fie cu ajutorul site-urilor speciale de recrutare, precum eJobs, fie direct la firmele la care ești interesat, fie prin prieteni, important e să aplici.

Și apoi să parcurgi toți pașii necesari. Adică să îți faci CV, să te duci la interviu, să faci impresie bună, tot tacâmul.

Important este să primești o ofertă de la firma la care interesează. Aceasta îți va evalua ție atât nevoia lor, cât și munca efectuată la actualul loc de muncă.

Dar dacă te-ai atașat de colectiv, îți place atmosfera sau pur și simplu simți că mai bine ai rămâne, atunci fă-ți un plan de acțiune și cere o contraofertă de la actualul angajator.

Sigur, în aceste momente situația este complicată de trecerea contribuțiilor la angajat și de haosul fiscal provocat de Guvern, astfel că în aceste momente atenția recrutorilor ar putea fi mai mare la proprii angajați decât la găsirea altora noi.

Important este să te ții de plan.

Realizează ce îți dorești în plus

Aici trebuie să pui în balanță care sunt motivele care te-au făcut să aplici la noul job versus ce ai la actualul loc de muncă. E salariul mai mare? E mai aproape de casă? E mai interesant? Ai program mai bun?

Pentru asta trebuie să pui totul pe hârtie, să faci o listă.

Nu te duce la șef cu demisia semnată

Pornește discuția într-o pauză. Nu trebuie să te duci direct cu demisia semnată, că altfel tot efortul e practic degeaba.

Nu trebuie ca cererea ta de contraofertă să sune a amenințare. Trebuie să discuți deschis cu șefii tăi, să le spui nemulțumirile, să spui că ai deja o ofertă, dar că ești dispus să negociezi.

Nici pe celălalt angajator nu trebuie să îl lași prea mult să aștepte răspunsul pentru că ai putea părea neserios/ă.

Pregătește-te de întâlnirea oficială

Vei fi întrebat de câte în lună și în stele, de nemulțumiri și, mai ales, ce pretenții ai.

Dacă primește o ofertă care e sub așteptările tale, pornește discuția chiar de acolo. În cazul în care actuala companie refuză să mai adauge în plus la contraofertă, spune-le că vrei să o mai studiezi și dai răspuns la finalul zilei.

Nu te grăbi! Studiază totul bine, calculează plusuri și minusuri. În funcție de răspuns, nu uita să lași o portiță deschisă, fie la actualul angajator, fie la cel care te aștepta…

Pentru mai multe informații despre piața muncii, puteți accesa portalul de Cariere al eJobs.


VIDEO/Cum a vrut România să atragă Tesla pentru construirea unei fabrici de mașini electrice și ce s-a ales de proiect

Urmărește-ne pe Google News