„Obiectivul principal este să împiedicăm trupele ruse să treacă Irpinul. Potențialul nu ne permite să trecem noi la acțiunea ofensivă în această direcție. Dar vom crește potențialul când inamicul și-l micșorează”, a declarat, într-un interviu, Oleksandr Pavliuka, șeful Administrației Militare Regionale Kiev, citat de Ukrainska Pravda.

Râul Irpin este esențial pentru înaintarea Rusiei către Kiev. Dacă rușii nu pot trece cursul de apă, capitala Ucrainei nu poate fi atacată dinspre vest.

Potrivit CNN, creșterea nivelului apelor Irpinului ar fi cauzată de deschiderea ecluzelor unui baraj pe Nipru, al cărui afluent e Irpinului, dar nu este clar ce s-a întâmplat, dacă a fost o acțiunea intenționată a ucrainenilor pentru a inunda zona sau a fost o lovitură militară a Rusiei. 

Zona din jurul albiei râului a devenit noroioasă și face dificilă înaintarea trupelor ruse

Și Bild scrie că „este posibil ca trupele ucrainene să fi aruncat în aer barajul sau să fi pompat apă în mod intenționat în râu”. În plus, zăpada se topește încet și transformă zona într-una noroioasă.

Micul râu Irpin are 162 de kilometri lungime. Acum, înainte de capitala Ucrainei există o zonă de inundații, ceea ce îngreunează avansul armatei ruse.

Noi imagini captate din satelit de compania Maxar Technologies pe 21 martie arată cum râul Irpin a ieșit din matcă și a produs inundații.

Imaginile arată, de asemenea, poziții de artilerie rusă la vest de Baza Aeriană Antonov, la nord-vest de capitală. 

Daunele provocate de atacurile rusești la Irpin: două incendii distincte sunt în centrul orașului, lângă un complex de clădiri guvernamentale și de apartamente, alte două incendii au izbucnit la un grup de clădiri din apropierea unei școli din oraș și la o zonă rezidențială de lângă un lac. 

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News