Cinci ani, cinci miniştri şi sute de idei pentru a schimba sistemul de învăţământ din România. Începând din 2005, toţi cei care s-au perindat pe la “cârma” Ministerului Educaţiei au încercat să aducă îmbunătăţiri legii care îi ţine pe copii “legaţi” de clase, le umflă ghiozdanele cu kilograme de cărţi, îi obligă să înveţe comentarii pe de rost. Ultima formă a proiectului de Lege a Educaţiei se află pe masa ministrului Daniel Funeriu, iar săptămâna aceasta va ajunge la Guvern.

Libertatea vă prezintă cele mai importante modificări, ce ar putea fi aplicate din următorul an şcolar

– Anul pregătitor de la grădiniţă va face parte din învăţământul obligatoriu, iar gimnaziul va cuprinde şi clasa a IX-a. Primii elevi care vor face cinci ani de gimnaziu vor fi, cel mai probabil, cei care sunt acum în clasa a V-a.

– La fel ca şi până acum, vor fi zece clase obligatorii, numai că nu din clasa întâi până într-a X-a, ci de la grupa pregătitoare de la grădiniţă şi până în clasa a IX-a.

– Se va schimba programa şcolară. “Trebuie să îi ajutăm pe elevi să nu mai fie nevoiţi să se pregătească mecanic pentru examene. Programul la şcoală trebuie să fie aerisit şi interesant. De multe ori cadrele didactice îngroapă copiii în teme pentru acasă. Din păcate, de multe ori sunt constrânşi să facă asta, pentru că aşa e programa, şi materia trebuie parcursă până la capăt.(…) Lăsarea la latitudinea profesorului a 20% – 25% din timpul alocat clasei e o măsură necesară”, a precizat ministrul.

– Introducerea portofoliului educaţional. Conducerea fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar va decide dacă va solicita portofoliul la admiterea în liceu. Certificatul va fi foarte util liceelor pentru care concurenţa e mare, întrucât va conţine recomandări de la profesori.

– Şi bacalaureatul va suferi schimbări, mai ales în ceea ce priveşte modalitatea de elaborare a subiectelor de examen.

După ce trece de Guvern, proiectul de lege va fi supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, după care va fi trimis pentru aprobare Parlamentului.

Profesorii din toată ţara vor protesta

Sindicaliştii din educaţie intenţionează să blocheze examenul de bacalaureat şi chiar anul şcolar, fiind nemulţumiţi de situaţia salariilor, care sunt din ce în ce mai mici. Între 15 martie şi 2 aprilie vor avea loc mitinguri în toată ţara, urmate, tot în aprilie, de pichetarea Ministerului Educaţie. O grevă de avertisment e programată în mai, iar în paralel se va desfăşura un referendum printre dascăli pentru a se pronunţa asupra declanşării grevei generale începând din iunie. În acelaşi timp, Uniunea Naţională a Studenţilor din România a anunţat că, de luni, 70 de studenţi vor picheta zilnic Ministerul Educaţiei, pentru a cere suplimentarea fondurilor pentru bursele studenţeşti.

Funeriu citeşte câte un manual pe zi


“Înscăunat” de doar două luni la Ministerul Educaţiei, ministrul Daniel Funeriu şi-a propus să citească toate manualele şcolare. “Multe din ele sunt adevărate somnifere”, ne-a mărturisit Funeriu.

Demersul şefului educaţiei a venit ca urmare a criticilor potrivit cărora copiii sunt obligaţi să memoreze lucruri inutile. “Este anormal ca elevii să fie obligaţi să memoreze tot ce scrie în aceste cărţi. În aproape toate am găsit termeni şi noţiuni de care nici eu nu am auzit. Nici un elev nu va putea reţine elementele principale din aceste manuale. Ele trebuie gândite în aşa fel încât baza învăţării să fie pusă pe logică, şi nicidecum pe memorare”, ne-a spus Daniel Funeriu.

Ministrul vrea ca începând cu anul şcolar viitor concepţia de redactare a manualelor să fie schimbată radical, încât aceste cărţi să ofere informaţii interesante copiilor şi să le stimuleze gândirea. Actualul şef al educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, pedelistul Daniel Funeriu, e omul cu numărul o sută care conduce acest minister. (Radu Nistor)

PSD îi cere demisia

Şeful Departamentului de Educaţie din PSD, Ana Birchall, a cerut, ieri, demisia ministrului educaţiei, Daniel Funeriu, anunţând că social-democraţii vor susţine demersurile cadrelor didactice de a-l obliga pe demnitar să achite drepturile băneşti cuvenite, conform legii.

 
 

Urmărește-ne pe Google News