A crezut că are cancer pentru că o asistentă i-a încurcat analizele cu ale unui pacient bolnav

← Bucureşteanca Adina a fost diagnosticată ca având cancer, după analizele altui pacient
Incredibil, dar adevărat. În 2009, Adina, o femeie din Bucureşti, a ajuns la Spitalul Sfântul Ioan pentru o operaţie de extirpare a uterului. În timpul intervenţiei, femeii i-a fost descoperit un chist, din care medicii i-au prelevat probe pentru a le trimite la laborator. Grăbită şi neatentă, asistenta care a manipulat probele le-a încurcat. Astfel, pacienta s-a trezit că suferă… de cancer de colon. De fapt, analizele respective nu-i aparţineau, dar, între timp, femeia făcuse 6 luni de citostatice pentru cumplita maladie. Conducerea spitalului susţine că vina pentru încurcarea analizelor aparţine unei asistente.

«Asistenta a fost depăşită de situaţie»

Ultima tragedie care a lăsat fără unicul copil o familie din Bolintin Deal s-a petrecut în urmă cu mai bine de o săptămână, la Spitalul Alfred Rusescu din Bucureşti. După ce a fost trimisă de la un spital la altul, fiind internată într-un final în cea de-a treia unitate în care a ajuns cu părinţii ei, Nicoleta, copila de numai 4 ani, a murit din cauza unei injecţii intravenoase făcute de una dintre asistentele spitalului, care, culmea, mai era şi la pensie.
Tătăl fetiţei, Marian Şerban (foto), susţine că vinovat de nenorocirea prin care trece familia sa este sistemul sanitar din România, cele trei spitale prin care s-a plimbat cu copilul său, dar şi asistenta medicală care i-a administrat medicamentul.
“Voi înainta o plângere la Poliţie imediat ce avocatul va pune totul la punct. O consider vinovată pe asistenta de la Alfred Rusescu, care a fost depăşită de situaţie după ce a văzut reacţia copilului meu la injecţia pe care i-a făcut-o. Însă nu sunt iertate nici celelalte spitale care ne-au trimis dintr-o parte într-alta.”

Vinovata va face 175 de ore de muncă în folosul comunităţii

Un alt caz şocant s-a petrecut în 2009, în noaptea de 13 spre 14 noiembrie, când Gabriel Alexandru Dragomir, un bebeluş de numai de trei zile, internat în cadrul Secţiei de Neonatologie a Maternităţii Bucur, aflat într-un incubator, a suferit arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Micuţul era în cursul unei proceduri de fototerapie, ca urmare a diagnosticării cu icter de către medicul specialist.
Procurorii au stabilit că vinovată de gravul incident a fost asistenta Emilia Baron care supraveghea, în momentul respectiv, bebeluşul.
Din cauza supraaglomerăii incubatoarelor, cadrul medical a pus câte doi nou-născuţi în aparat, fără a raporta funcţionarea defectuoasă a acestuia.
Potrivit procesului care s-a încheiat chiar în această lună, părinţii micuţului Gabriel Dragomir vor primi despăgubiri de 200.000 de euro, iar vinovata a fost condamnată la 3 luni de puşcărie cu suspendare şi 175 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Asistenta Emilia Baron a fost găsită vinovată pentru accidentul suferit de bebeluş →

A dus alt copil în sala de operaţie

O situaţie halucinantă s-a petrecut în Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală, în martie 2008. Alexandru, un băieţel de 9 ani, a fost operat, în locul altui copil, de apendicită. Acest lucru s-a întâmplat tot din vina unei asistente neatente care a luat băieţelul pe sus, când mama sa nu se afla în salon, şi l-a dus direct în sala de operaţie. Nici măcar doctorul care a efectuat intervenţia nu s-a obosit să se uite în fişa pacientului şi a tăiat cum era învăţat. Pentru că apendicele nu este considerat organ şi prin urmare viaţa băiatului nu a fost pusă în pericol, medicii şi asistenta Aurora Ştefan au fost judecaţi doar pentru neglijenţă în serviciu.

«Cel mai uşor este să dai vina pe asistente»

Din punctul meu de vedere, fiecare caz este particular. Poate fi vorba şi de lipsă de experienţă, de asistente slab pregătite profesional, dar şi de nepăsare. În astfel de situaţii, cel mai uşor este să dai vina pe o asistentă medicală. Responsabilitatea diagnosticului, dar şi a tratamentului medicamentos o poartă, de fapt, doctorul. Asistenta execută doar ceea ce-i spune medicul să facă”, ne-a spus Mircea Timofte (foto), directorul Ordinului Asistenţilor Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

Urmărește-ne pe Google News