Nuca de cocos creste in zonele tropicale si are o coaja groasa, fibroasa. Pulpa fructului contine foarte multe substante nutritive, inclusiv uleiuri, care ajuta in vindecarea ranilor si arsurilor usoare, ingrijirea pielii uscate si diminuarea semnelor de imbatranire.
Extractul de nuca de cocos e un antiinfectios foarte bun si poate fi folosit in tratarea afectiunilor cutanate date de virusi, fungi si bacterii. Mai este utila in vindecarea dermatitei seboreice (care duce la formarea matretii) si stoparea caderii parului. Fructul contine si fibre alimentare, care ajuta procesul digestiv, proteine, carbohidrati si multe vitamine – de aceea, in zonele in care creste este numit de localnici ‘fructul vietii sau ‘mancarea completa.
In vestul Africii, pulpa este consumata de obicei cruda, alaturi de porumb fiert.
Mai poate fi servita in salate, fripta pe gratar, ca garnitura langa orez sau rasa peste prajituri.
Bananele sunt fructe energizante, care cresc in zonele tropicale. Contin 75% apa si cantitati importante de vitamina B, vitamina C, calciu si potasiu. Pentru ca sunt bogate in carbohidrati si serotonina, trebuie consumate cu prudenta de persoanele care sufera de diabet, boli renale si afectiuni cardiace.
Florile plantei sunt folosite impotriva bronsitei si chiar a diabetului, iar fructul si coaja, impotriva tu- berculozei. Lichidul usor iritant secretat de planta da rezultate in cazul infectiilor cutanate si intepaturilor de insecte.
Ananasul e un fruct tropical de origine braziliana, care de mai multe secole e cultivat si in Europa. Are un gust dulce si e foarte suculent. Contine cantitati semnificative de vitamine B si C, mangan, calciu si fibre alimentare, care stimuleaza digestia.
Fructul ajuta la calmarea pielii inflamate, la vindecarea vanatailor, imbunatatirea digestiei si eliminarea viermilor intestinali. Sucul e folosit in caz de raceala ori rau de mare. Radacina, sub forma de ceai sau de infuzie, poate fi folosita in caz de diaree, iar uscata, pisata si dizolvata in apa e buna in tratarea edemelor de la nivelul gambelor.
Portocalele sunt o excelenta sursa de vitamina C si de aceea sunt folosite in prevenirea si combaterea racelilor. Totodata, contin o cantitate importanta de calciu, reprezentand o sursa mult mai buna pentru organism decat laptele si un adjuvant important in tratamentul osteoporozei.
Coaja de portocala e folosita la prajituri, iar lichidul usor uleios obtinut prin pisare poate fi uns pe piele, pentru alungarea insectelor (mai ales vara). In agricultura, uleiul din coaja de portocala protejeaza plantele de atacurile melcilor.
Mango e afrodisiac
Originar de la tropice, mango e foarte suculent si capata nuante galbene sau roz cand este copt. Bogat in vitaminele A si C, calciu, carbohidrati, potasiu si fibre alimentare, fructul e foarte bun pentru piele, ochi si tractul digestiv.
Samburii uscati si pisati sunt folositi ca tratament pentru afectiuni digestive si hemoroizi. Praful de samburi e considerat totodata un afrodiziac. Florile de mango uscate isi gasesc utilitate in tratamentul bolilor tractului urinar si ale aparatului genital (inclusiv uretrita si gonoree).
Guavele intaresc sistemul imunitar
Guavele sunt moi, au o culoare galbuie cand sunt coapte si sunt comestibile in totalitate – pielita, miez, seminte. Contin calciu si vitamina C in cantitati mari. Fructul ajuta la intarirea sistemului imunitar si vindecarea ranilor si e un bun tratament pentru diabet si osteoporoza.
Pentru afectiunile intestinale si infectiile cutanate sunt folosite frunzele.
Papaya calmeaza pielea iritata
Papaya e plina de vitamina A si vitamina C, excelente pentru piele, ochi si vasele sangvine.
Contine papaina, o enzima care actioneaza ca relaxant muscular si ajuta in tratamentul anumitor afectiuni reumatice.
Feliile de papaya calmeaza pielea iritata sau inflamata si vindeca vanataile, daca sunt aplicate pe leziune. Iar semintele contin o substanta care are efect antibacterian si antifungic.
Ceaiurile si decocturile din frunze de papaya se folosesc pentru calmarea sistemului digestiv si vindecarea afectiunilor tractului urinar.
Lawrence Chukwudi Nwabudike
Medic dermatolog, acupunctor si homeopat