Sebastian Burduja, ministrul energiei, a subliniat importanţa acestui proiect
Ministerul Energiei a anunţat că a votat joi pentru semnarea contractului în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica SA. Ceremonia de semnare a avut loc vineri la Baku, în timpul Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice.
„Este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaţionali pentru a-l duce la bun sfârşit până în 2031-2032”, a explicat Sebastian Burduja.
Impactul proiectului
Noile reactoare vor adăuga peste 1.400 MW la capacitatea instalată a centralei de la Cernavodă. Producţia anuală de energie în România va creşte cu peste 11 milioane MWh. Proiectul va genera peste 19.000 de locuri de muncă şi va reduce emisiile de CO2 cu minim 10 milioane de tone anual.
Burduja a menţionat că, după finalizare, România va asigura peste 30% din necesarul de energie la nivel naţional doar prin producţia de energie nucleară. Acest lucru va contribui la un preţ al energiei competitiv la nivel regional şi european.
Detalii despre contract
Contractul de Inginerie, Achiziţii şi Management al Construcţiei (EPCM) a fost încheiat între EnergoNuclear, filială a Nuclearelectrica, şi un consorţiu format din companii internaţionale. Acesta este structurat în două faze: LNTP (Limited Notice to Proceed) şi FNTP (Final Notice to Proceed).
„Ziua de astăzi marchează o etapă majoră în dezvoltarea şi, în cele din urmă, finalizarea proiectului strategic al României privind Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă. Contractul EPCM reprezintă fundamentul proiectului”, a declarat Cosmin Ghiţă, director general al Nuclearelectrica.
În faza LNTP, contractul EPCM prevede servicii de proiectare, dezvoltare şi management de proiect. După finalizarea acestei etape şi reevaluarea fezabilităţii, se va lua decizia finală de investiţie.
Impactul economic şi de mediu
Proiectul va stimula dezvoltarea lanţului naţional de aprovizionare şi al industriilor conexe. Odată ce toate cele patru unităţi vor fi operaţionale, emisiile de CO2 vor fi reduse cu 20 de milioane de tone anual.
Ministerul Energiei şi-a exprimat sprijinul total pentru acest proiect de importanţă strategică naţională şi regională. Conform sursei citate, finalizarea acestei investiţii va consolida poziţia României în sectorul energetic regional.
Semnarea contractului pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă reprezintă un moment crucial pentru viitorul energetic al României. Proiectul promite să aducă beneficii semnificative în termeni de securitate energetică, locuri de muncă şi reducere a emisiilor de carbon.