Decizia a avut la bază faptul că pandemia de COVID-19 a afectat populația, iar „copiii au fost printre cei care au resimțit din plin efectele imediate ale acesteia, prezentând, în același timp, riscul de a fi afectați pe termen lung de izolare, lipsa accesului la educație formală, lipsa sprijinului psiho-emoțional și creșterea incidenței violenței domestice și online”.
Apelurile realizate la numărul unic 119 vor fi gratuite, iar costurile vor fi suportate de operatorii de rețele publice de comunicații.
Totodată, apelurile la numărul 119 sunt înregistrate, iar înregistrările se păstrează pentru o perioadă de 6 luni, se arată în actul normativ.
Guvernul României a atras atenția că apelurile la 119 „sunt identificabile geografic prin inserarea de către operatorul de telefonie publică a unui cod de județ”.
Finanțarea cheltuielilor se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanțare, inclusiv fonduri externe rambursabile și nerambursabile, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
Documentul mai prevede că Poliția poate utiliza Sistemul de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT” în situațiile în care este necesar sprijinul populației pentru căutarea copiilor dispăruți.
Foto ilustrativă: Hepta