Elizabeth Halloran, biostatistician la Fred Hutchinson Cancer Research Center și la University of Washington, a declarat pentru Business Insider că statisticile oficiale sunt foarte departe de adevăr și că nimeni nu știe cât de multe persoane sunt infectate, de fapt, cu SARS-COV-2.
De ce n-ar reflecta cifrele oficiale realitatea?
- cazurile asimptomatice nu sunt depistate;
- sunt testați prea puțini oameni;
- o serie de teste dau erori, rezultate fals negative.
Vreți să aflați numărul real al bolnavilor de COVID? Înmulțiți cu 10! Rezultatul ar fi mai aproape de adevăr decât cifrele oficiale.
Elizabeth Halloran, biostatistician:
Numărul persoanelor infectate ar fi mult mai mare decât susțin autoritățile, mai ales în țările cele mai afectate de criza COVID, cum sunt China, SUA și Italia, spune Halloran. Asta, pentru că acolo capacitatea de testare este mult depășită de amploarea pandemiei.
Expertul crede că la nivelul Statelor Unite chiar și înmulțirea cu 10 ar fi sub nivelul real al contagiunii și înaintează un terifiant scenariu în care ar fi de 20 de ori mai multe cazuri.
Ipoteza e susținută de experți din Italia, China, Marea Britanie
Neil Ferguson, profesor de epidemiologie la Imperial College London, estimase în februarie că autoritățile din China au depistat doar 10% din cazurile de coronavirus din țară.
China a raportat aproape 83.000 de bolnavi de COVID.
Angelo Borrelli, șeful Agenției de Protecție Civilă din Italia, a declarat în martie, pentru publicația La Repubblica, același lucru: că, foarte probabil, autoritățile au reușit să testeze și să confirme doar una din 10 infecții cu coronavirus înregistrate la nivel național.
Italia a raportat aproape 179.000 de bolnavi de COVID.
Trevor Bedford, epidemiolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center, coleg cu Elizabeth Halloran, estima și el, nu mai departe de săptămâna trecută, că SUA nu au reușit să confirme decât 1 din 10 sau chiar din 20 de cazuri de COVID-19 apărute pe teritoriul american.
SUA au, oficial, peste 760.000 de bolnavi de COVID.
Un studiu publicat luna trecută în Science sugera același lucru: cel puțin la nivelul SUA, numărul persoanelor infectate ar fi de 10 ori mai mare.
Vedem că modelări diferite ale pandemiei, realizate de experți din țări diferite, conduc la același rezultat.
Elizabeth Halloran, biostatistician:
Asimptomaticii, marea necunoscută și marea problemă
Bolnavii asimptomatici sunt marea bătaie de cap a autorităților în criza COVID-19.
Dr. Anthony Fauci, epidemiolog, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA și consilierul lui Donald Trump, estima că între 25% și 50% dintre persoanele infectate cu COVID-19 nu prezintă simptome. Acesta sunt însă contagioase și transmit virusul mai departe oamenilor care habar nu au că interacționează cu un bolnav.
Un studiu efectuat pe 3.000 de persoane în VoʼEuganeo, o localitate din nordul Italiei, a înaintat un procent și mai mare de asimptomatici: între 50% și 75% dintre cei care iau virusul nu au nici un semn de boală.
În scrisoarea trimisă autorităților din regiunea Toscana, Sergio Romagnani, profesor de imunologie clinică la Universitatea din Florența, nota: “persoanele asimptomatice sunt o sursă uriașă de contagiune”.
Și în China, rezultatele unui studiu recent arată un procent uriaș de asimptomatici: 78% dintre infectați.
Toate aceste persoane care nu prezintă nici un simptom, deși au boala, sunt sursa răspândirii virusului. Cât de multe persoane sunt infectate cu adevărat, la nivel mondial, rămâne un mister.
Elizabeth Halloran, biostatistician:
Foto: Hepta