În 2020, 7.423 de persoane au murit din cauza unui consum excesiv de alcool, în creştere cu 20% faţă de 2019, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, ONS. Este cel mai mare număr de decese anuale din 2001, de când sunt înregistrate datele.
Potrivit datelor statistice, nivelul mortalităţii din cauza consumului de alcool în primul trimestru din 2020, din ianuarie în martie, era „statistic similar celui din anii precedenţi”. Totuşi, în următoarele trimestre cifrele au fost semnificativ mai mari decât cele înregistrate în alţi ani.
„ONS anunţă că această creştere coincide cu începutul pandemiei de COVID”, spune Sadie Boniface, directoarea de cercetare la Institute of Alcohol Studies.
Morţile înregistrate de ONS sunt, majoritatea, legate de probleme de dependenţă pe termen lung – 80% au fost cauzate de o boală de ficat provocată de alcool.
Potrivit lui Boniface, cauzele acestei „alarmante” statistici sunt mai degrabă de căutat în creşterea consumului de alcool la persoane care beau deja mult, dar şi în lipsa „accesului la îngrijiri”. De exemplu, bolile de ficat constituie adesea urgenţe, însă oamenilor le poate fi frică să se ducă la urgenţe, din cauza virsului SARS-CoV-2, explică ea.