În urmă cu sute de ani, termenul „păresimi“ semnifica întreaga perioadă a postului Sfintelor Paști. Provine de la cuvântul latinesc „quadragesima“ care înseamnă „patruzeci”. În calendarul sărbătorilor tradiționale, păresimile marchează acum mijlocul Postului Mare, ziua fiind cunoscută și ca Mijlocul sau Miezul Păresimilor.
Potrivit credinței populare, oamenii nu trebuie să lucreze până la asfințitul soarelui, iar cei care nu postesc sunt pedepsiți năprasnic. Pentru a fi ocrotiți de rele, în zorii acestei zile trebuie să facă numărătoarea ouălor pentru a atrage sporul, scrie mesagerulneamt.ro.
Număratul ouălor este unul dintre obiceiurile uitate din Postul Paștelui. Ce spunea tradiția populară
Din bătrâni se spune că ouăle nu se numără în mod obișnuit, ci din mie în mie. Apoi, sunt alese cele care urmează să fie vopsite de Paște. Dacă se întâmplă ca numărul acestora să fie impar, odinioară se credea că va muri cineva din familie.
Ca să aibă parte de belșug, bunicii amestecau odinioară un ou cu gunoiul de grajd. Tradiția spunea că tinerele, care tânjeau după frumusețe, mergeau la râu și așteptau momentul în care se trăgea primul clopot la biserică. Atunci se spălau cu apă curgătoare ca să aibă pielea albă și netedă ca oul.
Pentru belșug, se amesteca un ou cu gunoiul din grajd, iar, dacă tânjeau după frumusețe, tinerele fete mergeau la râu și așteptau să se tragă primul clopot la biserică. Atunci se spălau cu apă curgătoare, ca să aibă pielea albă și netedă ca oul. Toate acestea stau sub semnul ”Săptămânii Număratului”, cea de-a patra săptămână a Postului Mare.