Potrivit unui raport lunar al Departamentului Muncii referitor la ocuparea locurilor de muncă, pe piața din SUA există o cerere puternică şi deficite de forţă de muncă şi de bunuri, conducând la cel mai ridicat nivel al inflaţiei din ultimii 31 de ani.
Aproape toate industriile încearcă să atragă muncitori, în condițiile în care pe piața muncii există cu trei milioane de oameni mai puţini față de perioada de dinainte de pandemie.
Astfel, competiția pentru angajați a dus la o creștere a salariilor de 4,9% în luna octombrie. Cu toate acestea, câștigurile reale au scăzut, din cauza inflației.
Demisiile au crescut cu aproximativ 164.000 în septembrie, ajungând la un nivel record de 4,4 milioane.
În sectorul educaţiei de stat şi locale au fost înregistrate 30.000 de plecări. Alți 56.000 de angajați și-au părăsit locurile de muncă din domeniul artelor și divertismentului și 47.000 au renunțat la un loc de muncă din zona serviciilor.
Specialiștii spun că rata de renunțare este un indiciu al încrederii în piața muncii, pentru că angajații pleacă atunci când sunt siguri că pot găsi un alt serviciu.
Ofertele de locuri de muncă au scăzut cu 191.000, până la 10,4 milioane la finalul lunii septembrie. În aceeași lună au existat și 6,5 milioane de angajări.
Lipsa forței de muncă ar putea persista o perioadă mai lungă, chiar dacă valul infecții cu coronavirus, provocat de răspândirea variantei Delta, scade după ce a atins un nivel maxim la mijlocul lunii septembrie, estimează specialiștii.
Foto: EPA