Întrebat marți, în timpul unei conferințe de presă, dacă redeschiderea școlilor va genera o nouă creștere a numărului de infectări, Valeriu Gheorghiță a răspuns că „acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată”.
„Nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit. Este evident acest lucru: pe măsură ce interacţiunea fizică dintre persoane şi mobilitatea persoanelor creşte, creşte şi expunerea şi probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecţie. Şi nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la şcoală, ci toate activităţile conexe: plecatul de acasă, ajuns la şcoală, activităţile de după şcoală. Mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor – toate vor conduce la creşterea riscului de infectare”, a spus șeful CNCAV.
Medicul militar avertizează că riscul de infectare ar putea creşte şi în contextul anotimpului rece, deoarece oamenii vor avea tendinţa să stea mai mult în interior, fără să aerisească frecvent încăperile.
Referitor la finalu valului 4, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că încă nu suntem acolo.
Cred că situaţia epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului patru. Ne-am fi dorit să fie așa, dar ne uităm şi ce se întâmplă în Europa şi vedem că sunt deja multe alte ţări în care se înregistrează o creştere importantă a numărului de cazuri. Doar că în ţările cu o rată mare de acoperire vaccinală, pandemia nu mai are un impact semnificativ.
Valeriu Gheorghiță:
„Acolo, nu cresc în acelaşi timp şi numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă şi decesele, a spus el. Ele rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă şi sunt în general apanajul persoanelor care nu au fost vaccinate sau persoane vaccinate care sunt din grupe de vârstă înaintată, care au şi foarte multe alte afecţiuni cronice asociate”, a mai spus şeful CNCAV.
Foto: Dumitru Angelescu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro