Bullyingul în școli, subliniază organizația, afectează emoțional sute de mii de elevi anual. Studiile organizației arată că 49% dintre elevi trec prin violență fizică, primesc amenințări și mesaje online în care colegii îi umilesc.
Potrivit datelor oficiale, în anul școlar 2021-2022 au fost înregistrate 10.971 de situații de bullying în școli, comparativ cu 2020-2021, când s-au sesizat 7.715 cazuri.
Bullyingul are loc atunci când „o persoană sau un grup se comportă intenționat și repetat, astfel încât să facă pe cineva să se simtă rănit, înfricoșat sau jenat. Poate fi fizic, verbal, psihologic sau orice combinație între cele trei”, conform Salvați Copiii.
Grupuri de acțiune antibullying în 80 de școli
În ianuarie 2023 au intrat în atenția presei violențele dintr-un liceu din Mioveni, Argeș. Doi elevi au ajuns să se lovească cu pumnii și picioarele, în urma unei presupuse îmbrânceli în autobuz. La scurt timp, susține ONG-ul, s-a format în liceu un grup de acțiune antibullying, care să informeze elevii, profesorii și părinții cum pot să identifice și să prevină asemenea conflicte.
Pe 27 mai 2020, propunerile Salvați Copiii au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying. Prin urmare, în fiecare școală și liceu ar trebui înființat un grup de acțiune antibullying, susține ONG-ul, din care vor face parte directorul, consilierul școlar, cadre didactice, cel puțin doi reprezentanți ai elevilor, precum și reprezentanți ai părinților.
Până acum, s-au format astfel de grupuri de acțiune antibullying în 80 de școli din țară și sunt în curs de constituire în alte 58. După ce sunt depuse în instituție solicitările de constituire a grupului, elevii, profesorii și părinții își vor desemna reprezentanții, explică Salvați Copiii.