Anul acesta au avut loc șase cutemure severe, în urma cărora câteva mii de oameni și-au pierdut viața, și zeci de localități au fost devastate. Dar se pare că anul viitor va fi și mai rău.
În 2018 am putea avea cel puțin 20 de cutremure grave, iar cele mai intense sunt de așteptat să apară în regiunile tropicale, în care se află aproximativ un miliard de locuitori.
Schimbările minore ale vitezei de rotație a planetei noastre vor declanșa o activitate seismică intensă prin eliberarea unor cantități mari de energie subterană, spun unii experți. Totuși, mai muți cercetători au respins aceste teorii spunând că rotația Pământului nu are nicio legătură cu activitatea seismică.
Calculele arată că viteza de rotație a Pământului variază în funcţie de locul de pe planetă în care vă aflaţi, valorile sunt cuprinse între 241,4 km/h la poli şi 1673,7 km/h la Ecuator.
Viteza de rotire a Pământului a scăzut sensibil din cauza forţei de atracţie dintre planetă şi Lună. Zona mai apropiată Lunii resimte o forţă de atracţie mai puternică, în timp ce partea mai îndepărtată resimte o forţă gravitaţională mai uşoară.
Timpul necesar pentru o rotire completă a Pământului scade cu aproximativ o milionime de secundă pe zi. În prezent ziua medie a crescut cu 15 milioane de secunde anual.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Colorado din Boulder si de la Universitatea din Montana spun că aceste fluctuații, chiar dacă sunt minuscule ar putea creste activitatea seismică. „Corelația dintre rotația Pământului și activitatea seismică este puternică și sugerează că va avea loc o creștere a numărului de cutremure intense anul viitor”, a declarat doctorul Roger Bilham de la Universitatea din Colorado. Experții cred că variațiile minuscule ale rotației determină o schimbare a formei nucleului interior.
„Pe măsură ce Pământul încetinește, este ca un patinator care se rotește pe gheață. Pe măsură ce Pământul încetinește, diametrul ecuatorial este redus, a spus dr. Bilham pentru BBC Inside Science. ‘Talia pământului devine mai mică, dar ‘hainele sale, plăcile tectonice, rămân la aceeași mărime, ceea ce duce la cutremure”, explică cercetătorul.
Cercetătorii au descoperit cinci perioade în secolul trecut, când au existat mai multe cutremure. Cu aceste cinci ocazii, a existat o creștere cu 25-30% a numărului de cutremure cu o magnitudine de 7 sau mai mare și toate au coincis cu o încetinire a rotației Pământului.
„Anul viitor, ar trebui să vedem o creștere semnificativă a numărului de cutremure severe. Am putea avea până la 20 de cutremure mari în 2018”, a spus el.
Acest studiu a fost fîcut public la doar câteva zile după ce un cutremur devastator de 7,3 grade a lovit la granița dintre Iran și Irak, ucigând peste 500 de persoane și lăsând în urmă peste 6.000 de răniți.
Citește și: EXCLUSIV/ Aberații birocratice românești. În satul de sub apă locuiesc 385 de suflete (VIDEO)