UPDATE Pe de altă parte, FBI și SRI au doar puține atribuții care se suprapun. Practic, FBI este poliția federală americană și aceasta efectuează investigații și cercetare penală, pe când în România SRI are atribuții doar în privința siguranței naționale. Echivalentul adevărat al SRI în SUA ar fi Department of Homeland Security plus NSA – agenția națională de securitate din SUA.
Cele 10 țări incluse în analiza realizată de România Curată au o populație de 800 de milioane de locuitori și un total de aproape 56.000 de agenți secreți în cadrul serviciilor.
România se evidențiază prin numărul absolut de angajați din servicii. Personalul de 12.000 de agenți secreți e depășit doar de cel al FBI. Populația României reprezintă 2,5 la sută din cea a grupului de țări, însă numărul de angajați al SRI reprezintă 15 la sută din totalul agenților celor 10 țări.
Numărul de angajați al SRI, raportat la populație. Potrivit analizei, există 60 de angajați în serviciile interne la suta de mii de locuitori. Ultima în clasament este Polonia cu 13 angajați. Media este de 7, în timp ce ultimul clasat este Italia, cu 2,7.
Cu 2,3 miliarde de lei, bugetul Serviciului Român de Informații are cea mai mare pondere în cheltuielile publice – jumătate de procent. Asta înseamnă că SRI primește de cinci ori mai mulți bani decât media celor 10 state, adică o zecime de procent.
Potrivit sursei citate, FBI se descurcă cu doar o şeptime de procent din cheltuielile publice totale ale SUA. În termeni absoluţi, SRI reuşeşte să cheltuiască mai mult decât serviciile omoloage din Germania, Franţa, Italia sau Polonia. Cu toate acestea, bugetul raportat oficial de serviciul francez DGRI, de doar 41 de milioane de euro, pare subevaluat în raport cu necesarul.
SRI este singurul serviciu care ţine numărul de angajaţi la secret. Turcia, Polonia şi Italia furnizează cifre aproximative, în timp ce în restul țărilor numărul agenților secreți este public.
În schimb, bugetul SRI este public, spre deosebire de serviciile secrete din state precum Marea Britanie și Italia. Acolo, cifrele furnizate sunt globale pentru toate serviciile de informații. De pildă, în Franța, cifra de 41 de milioane de euro, prezentată oficial, este mult subevaluată față de realitate.
SRI este singurul serviciu militarizat, cu excepţia Turciei, care a început demilitarizarea în urmă cu 20 de ani şi mai are în prezent mai puțin de cinci la sută din personal cu grade. Totodată, SRI este aparent singurul serviciu secret unde întreaga activitate este considerată „informaţie clasificată” din oficiu, nu doar de la caz la caz”, notează sursa citată.
Citește și Testamentul lui Andrei Gheorghe: „Vă blestem să muriţi stând la coadă, să trăiți din salariu și să vă petreceți bătrânețea cu o pensie obișnuită!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro