Potrivit instituției cu centrul la Viena, această cifră reprezintă o creștere cu 20% față de 2021, cu un număr fără precedent de persoane care fug în căutare de siguranță și adăpost.
IDMC a spus că aproape trei sferturi dintre persoanele strămutate trăiesc în 10 țări, printre care Siria, Afganistan, Republica Democrată Congo, Ucraina și Sudan. Conflictele armate sunt cauze care au dus la aceste strămutări masive în 2022. De exemplu, declanșarea invaziei de către Rusia a dus la strămutarea în plan intern a 17 milioane de ucraineni.
„Conflictele și violența au declanșat 28,3 milioane de deplasări interne în întreaga lume, o cifră de trei ori mai mare decât media anuală din ultimul deceniu”, se arată în comunicatul IDMC.
Cea mai mare parte a persoanelor strămutate anul trecut, respectiv 32,6 milioane, au drept cauză dezastre, inclusiv inundații, secete și alunecări de teren.
„Conflictul și dezastrele s-au combinat anul trecut pentru a agrava vulnerabilitățile și inegalitățile preexistente ale oamenilor, declanșând deplasări la o scară nemaivăzută până acum”, a declarat Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați, care a înființat IDMC în 1998.
„Războiul din Ucraina a alimentat, de asemenea, o criză globală a securității alimentare care i-a lovit cel mai puternic pe cei strămuțați în interior. Această furtună perfectă a subminat anii de progres realizat în reducerea foametei și a malnutriției la nivel global”, mai precizează el.
Raportul, publicat joi, nu include primele luni ale anului 2023, dar indică o creștere dramatică a deplasărilor după izbucnirea conflictului armat din Sudan. Războiul civil dintre forțele aliate conduse de doi generali sudanezi rivali a declanșat în trei săptămâni deja mai mult decât dublul numărului de deplasări interne din tot anul trecut.