„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni, la Digi24.
Reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății a mai spus că numărul de morți înregistrat în ultima săptămână – 2.300 – este „fără precedent de la al Doilea Război Mondial”.
Medicul a precizat că este nevoie să fie găsite soluții care să fie înțelese și acceptate de populație, pentru a putea fi aplicate.
Rafila a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusului și avertizează că acest număr este în relație cu numărul deceselor.
Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem.
Alexandru Rafila, la Digi24:
Peste 100.000 de cazuri COVID, în ultima săptămână
100.620 de cazuri pozitive de coronavirus și 16.743 de decese au fost raportate în ultima săptămână de către Grupul de Comunicare Strategică, cele mai mari numere de la debutul pandemiei de coronavirus în România.
În ceea ce privește decesele asociate COVID, în ultimele șapte zile, s-au înregistrat 16.743 de morți, o medie de un deces din cauza coronavirusului la patru minute și jumătate. De la debutul pandemiei de coronavirus, România a trecut de pragul de 40.000 de decese.
Din cauza numărului enorm de decese provocat de COVID în țara noastră, OMS trimite o delegație în România, ca „să înțeleagă de ce avem o vaccinare așa de redusă”.
Alexandru Rafila a spus că „în aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate” și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului, se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro