Alte două decese cauzate de rujeolă au fost înregistrate la nivel național, în ultima săpătămână, astfel că numărul morților raportate până în 2 martie, a ajuns la 40. Cel mai copil decedat în epidemia din România avea trei săptămâni.
Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în România au fost raprotate până în 2 martie, 11. 036 de cazuri de rujeolă, din care 40 de decese.
Totodată, în săptămâna 26februarie -2 martie au fost raportate 123 de cazuri noi de rujeolă în 10 județe și în municipiul București și două decese.
Cel de-al 39-lea deces cauzat de rujeolă, confirmat prin izolare virală a fost raportat la un copil în vârstă de opt luni, neeligibil la vaccinare, din județul Bacău, iar cel de-al 40-lea deces , confirmat serologic, a fost raportat la un copil în vârstă de 10 luni, nevaccinat, din județul Bacău.
În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România au fost raportate 40 de decese. Astfel, nouă în județul Timiș, șase în județul Arad, șapte în județul Dolj, trei în județul Caraș Severin, câte două în județele Bacău și Neamț și câte unul în județele Bihor, Brașov, Calarași, Cluj, Ialomița, Satu Mare, Suceava,Vaslui, Galati, Mureș și Municipiul București.
Din cele 40 de decese, cele mai multe, respectiv 29 au fost înregistrate la copii foarte mici de până într-un an (19) sau de un an (10). Niciunul dintre bolnavii care au decedat nu fuseseră vaccinați.
Potrivit OMS, România a fost în 2017 pe primul loc în ceea ce privește cazurile de rujeolă.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare.
Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 parinți își vaccinează copiii.