UPDATE: Femeia de 33 de ani, care a murit din cauza gripei, a fost internată la Spitalul Judeţean Târgovişte, a anunțat, vineri, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
”Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa a fost notificată cu privire la decesul unei paciente în vârstă de 33 de ani pentru care se confirmase prezenţa virusului gripal. Menţionăm că decesul a survenit în timp ce aceasta se afla spitalizată în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgovişte cu diverse comorbidităţi”, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa, conform Agerpres.
De la debutul sezonului gripal în judeţul Dâmboviţa au fost transmise către Institutul Cantacuzino un număr de 11 probe recoltate de la pacienţi, din care pentru 10 a fost confirmat diagnosticul de gripă, şase cu virus gripal tip AH1 şi patru cu virus gripal tip AH3. Toate aceste cazuri au fost înregistrate la persoane care nu s-au vaccinat antigripal.
Bărbatul în vârstă de 40 de ani, din județul Argeș, confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, avea condiții medicale preexistente și era nevaccinat anti-gripal.
Victima a decedat pe 21 ianuarie, dar abia trei zile mai târziu rezultatele testelor de laborator au confirmat prezenţa virusului gripal, anunță Centrul național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei crește de la o zi la alta, iar ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat de mai multe ori, în ultimele zile, că nu suntem departe de declararea epidemiei de gripă.
Sorina Pintea, a explicat ce condiții trebuie îndeplinite pentru a fi declarată situație de epidemie.
„Dacă într-o săptămână numărul de cazuri diagonosticate depășește numărul de cazuri estimate, atunci putem vorbi despre o săptămână epidemică.
Dacă trei săptămâni la rând avem săptămână epidemică, atunci putem declara epidemie, a explicat Sorina Pintea. În zonele unde circulația virusului gripal este mai intensă, se poate ajunge și la închiderea școlilor”, a arătat ministrul Sănătății.
Vaccinarea încă este eficientă, în cazul persoanelor care nu s-au vaccinat, dar se întreabă dacă mai e cazul să o facă acum, a ținut să sublinieze ministrul sănătății, precizând că a discutat în acest sens cu specialiștii.
În afară de vaccinul antigripal, care este cel mai sigur mod de a ne proteja, trebuie să respectăm anumite măsuri igienico-sanitare: de evitat aglomerațiile, părinții să-și țină copiii bolnavi acasă, iar în școli să se facă un triaj epidemiologic – adică să se constate dacă un copil prezintă simptomele unei răceli sau nu. De asemenea, spitalele trebuie să limiteze vizitele, a precizat Sorina Pintea.
În acest moment, în România, există zone unde virusul gripal circulă mai intens: București, Constanța, zona de vest a țării. Totuși, din toate județele s-a raportat o creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii.
Citește și: Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolae Maduro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro