UPDATE – ora 13.10: Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 39, după ce două femei nevaccinate, în vârstă de 55 (din Brașov) și 61 de ani (din Constanța), au murit marți, 20 februarie.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Braşov, femeia de 55 de ani din Brașov suferea şi de alte afecţiuni, însă gripa i-a agravat starea, ea fiind internată la secţia de Terapie Intensivă a spitalului. Femeia a murit în cursul zilei de marţi. Ea nu fusese vacciantă antigripal.
„Pacienta era internată de mai mult timp în secția de Oncologie, având antecedente de imunodrepesie a organismului în urma tratamentului oncologic. În momentul în care starea sa s-a înrăutățit, avea nevoie de suport respirator, a fost transferată la ATI. Am solicitat consult interdisciplinar de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, iar în urma testului rapid, s-a confirmat existența virusului gripal AH1. Confirmarea virusului gripal A a venit și de la Institutul Cantacuzino. Din păcate, evoluția stării sale a fost ireversibilă”, a precizat Marius Leonte, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Brașov.
Pacienta de 61 de ani care a murit în Spitalul Județean Constanța, fusese infectată cu virusul gripal tip A, subtip H1. În aceeași secție cu femeia decedată mai sunt internate două persoane cu acelaș tip de afecțiuni.
Reprezentanții unității sanitare spun că femeia de 61 de ani a fost adusă la Unitatea Primiri Urgențe în 13 februarie, iar în urma investigațiilor de specialitate a fost internată în secția Medicală II, diagnosticul fiind de BPOC (Bronhopneumopatie obstructivă cronică), insuficiență respiratorie și alte afecțiuni medicale. Starea pacientei s-a agravat, iar medicii au luat decizia a de o transfera în secția ATI, unde a fost intubată.
Femeia a primit tratament cu antibiotic complex și tratament antigripal, dar, în pofida eforturilor medicilor, pacienta a decedat în cursul dimineții de marți. În urma discuțiilor cu rudele femeii s-a stabilit că aceasta nu se vaccinase antigripal.
Conducerea SCJUConstanța menține măsurile instituite la începutul lunii februarie, în privința accesului vizitatorilor în incinta unității spitalicești. Astfel, în secțiile Oncologie, ATI adulți și ATI copii este interzis accesul aparținătorilor, iar pentru toate celelalte secții din spital a fost redus programul de vizită, accesul vizitatorilor fiind permis, zilnic, în intervalul 13.30-17.00.
Alte două decese provocate de virusul gripal s-au înregistrat în Bihor și Sălaj: o femeie de 61 de ani şi un bărbat de 84 de ani. Femeia de 61 de ani avea, pe lângă virusul gripal de tip A, și alte afecțiuni și nu era vaccinat antigripal. În cazul bărbatului de 84 de ani, a fost confirmat virusul gripal de tip B. Și acesta avea alte afecțiuni și nu era vaccinat antigripal.
Până acum, cele mai multe decese provocate de virusul gripal s-au înregistrat în judeţul Iaşi: 9.
Pe de altă parte, cele mai multe îmbolnăviri, aproximativ 35% din totalul de peste 500 de cazuri confirmate, sunt în Bucureşti.
Cum ne protejăm de gripă
O soluție pentru a scăpa de neplăceri este ca românii să se vaccineze antigripal.Până pe 4 februarie, aproape 900 de mii de români din grupele de risc au fost vaccinate.
Îngrijorarea cu privire la faptul că numărul cazurilor de gripă a crescut preocupă și Organizația Mondială a Sănătății care a recomandat cu 75% dintre persoanele în vârstă să fie vaccinate în sezonul 2017-2018. Ar mai trebui vaccinate și alte categorii care prezintă un risc mai mare, cum ar fi copiii sub 5 ani, personalul medical, personalul din instituțiile pentru persoane în vârstă și persoanele cu handicap, femeile gravide și oricine are o afecțiune cronică, cum ar fi boli cardiace, pulmonare, diabet sau afecțiuni neurologice cronice.
Ce este gripa și cum o diferențiem de o răceală
Gripa este o boala infecțioasă acută a căilor respiratorii, foarte contagioasă, cauzată de virusul gripal A sau B, cu severitate diferită de la un sezon la altul. În general, frecvența infecțiilor respiratorii este mai crescută în intervalul noiembrie-martie.
Gripa poate afecta orice persoană, dar riscul de complicații este mai mare la copii, bătrâni și persoane cu imunodeficiente sau boli cronice.
Perioada de incubație este de câteva zile. Simptomele gripei sunt adesea similare virozelor și guturaiului. Debutul gripei este brusc, uneori brutal, cu frisoane, febră 39-40 de grade Celsius, dureri musculare, dureri de cap intense, oboseală, dureri la nivelul globilor oculari, nas înfundat, tuse, lipsa poftei de mâncare, uneori greață, vărsături și chiar diaree.
Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal. În gripă, sunt dureri de cap, de ochi, stare generală proastă, dureri de mușchi și articulații, febră.
În România, în 2016-2017 au fost aproape 800 de cazuri de gripă și 27 de decese. În sezonul 2015-2016, dintre cei care s-au îmbolnăvit de gripa, 55,5% au avut nevoie de spitalizare.
JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO