12 octombrie 2020, ora 10.24. Ecranul unui telefon Samsung GT-B5722 negru se luminează. Un mesaj nou: „Bună ziua! Trebuie să vă văd neapărat! Azi, mâine, când aveţi timp! O zi frumoasă! M. Vizitiu“. Semnătura e doar un gest de politeţe, pentru că numărul e deja salvat în agenda telefonului.
Expeditorul este comisarul-şef Mircea-Relu Vizitiu, adjunctul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa. Destinatarul e Rodica Olimpia Tudoran, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei din Constanța. Poliţistul nu primeşte însă niciun răspuns.
După trei minute, alt mesaj. Scurt. „Am primit la mapă o plângere“. Tot niciun răspuns. „Am considerat oportun să vă spun”, se justifică Vizitiu, așteptând un semn de la celălalt capăt. Cum acesta nu vine, polițistul plusează cu numele celui care a făcut plângerea penală. „Tudoran Cristian Gelu pentru fals în declarații”.
La celălalt capăt e chiar Tudoran Cristian Gelu, autorul plângerii penale. Bărbatul este fostul soţ al șefei UPU de la Spitalul Judeţean. După divorţ, acesta o acuzase pe doctoriţă că nu şi-ar fi trecut toate bunurile în declaraţia de avere.
Cum a ajuns la el mesajul destinat unuia dintre cei mai influenți și cunoscuți medici de pe litoral?
Telefonul era al firmei foștilor soți
Numărul de telefon către care comisarul Mircea Vizitiu trimisese mesajele de avertizare îi aparţinuse în trecut medicului de la Spitalul Judeţean Constanţa. Acesta fusese alocat unui abonament încheiat de firma foștilor soți, Zeta Company, şi era folosit în mod curent de către Rodica Tudoran. Numai că, după divorţ, telefonul, cu tot cu numărul alocat, rămăsese în custodia soţului.
„După divorţ, mi-am schimbat numărul de telefon şi i-am anunţat de această schimbare pe toţi cei apropiaţi. Domnului Vizitiu nu i-am trimis un astfel de mesaj, pentru că nu m-a interesat să ţinem legătura“, explică Rodica Tudoran. Aceasta spune că nu înţelege gestul adjunctului Poliţiei Constanţa şi că nu are nicio legătură cu acesta. „Îl cunosc pe domnul Vizitiu pentru că este fostul soţ al colegei mele de secţie. Dar nu sunt prietenă cu el, nu avem nicio relaţie şi cu asta am terminat propoziţia“.
Femeia susţine că numele său a ajuns în atenţia oamenilor legii doar ca urmare a dorinţei de răzbunare a soţului: „Rugămintea mea e să fiţi extrem de reţinuţi. E vorba de fostul meu soţ, care face plângeri pe bandă rulantă. Numai la mănăstiri nu mi-a făcut plângeri. În rest, a făcut peste tot! Tot ce mi-a mai rămas la ora actuală e imaginea pe care am construit-o după atâţia ani de muncă. Vă rog să n-o striviţi!“.
Rodica Tudoran e angajată de 30 de ani în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean Constanţa, potrivit unui interviu publicat în 2020 de Evenimentul Zilei. Conform declaraţiei de avere, ea a lucrat şi în sistemul medical privat din Marea Britanie.
Cine e Mircea-Relu Vizitiu
Polițist din 1997, când și-a început cariera la Brăila, Mircea Vizitiu a ajuns la Constanța în 2001. De atunci, cu un intermezzo între 2012 și 2015, când a revenit șef IPJ Brăila, a urcat în ierarhia constănțeană.
Întâi simplu ofițer, apoi adjunct al Secției 3, apoi șef al aceleiași secții timp de 7 ani şi, din 2015, adjunct inspector-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. „Din anul 2004 îndeplinesc funcții de conducere, având capacitatea de a conduce și coordona activitatea în mod eficient“, se prezintă adjunctul IPJ Constanța în CV-ul postat pe site-ul Poliției Române.
Comisarul Vizitiu nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliştii Libertatea nici la sediul IPJ Constanţa, nici prin intermediul e-mailului, nici telefonic, motivând că e prea ocupat cu infractorii de pe litoral.
„Având în vedere multitudinea de activităţi din această perioadă, generate de evoluţia situaţiei operative şi măsurile de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional pe timpul sezonului estival, vă rugăm ca interviul să se desfăşoare la o dată ulterioară“, ne-a transmis acesta, prin intermediul purtătorului de cuvânt.
Ce se întâmplă în justiție
Conform unor surse judiciare, Cristian Tudoran, fostul soț al medicului de la UPU Constanţa, ar fi făcut o plângere penală la DNA și ar fi sesizat și Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne (MAI) cu privire la gestul comisarului-șef Vizitiu. Dosarul se află acum în cercetare.
Contactat de Libertatea, Cristian Tudoran nu a dorit să facă niciun comentariu.
Plângerea pentru fals în înscrisuri, ajunsă dosarul 8697/P/2020, cel pentru care Vizitiu o avertiza pe șefa UPU, a fost clasată extrem de repede, după 3 luni, la începutul lunii ianuarie 2021.
Soluția a fost contestată în instanță, însă Judecătoria Constanța a respins-o pe 25 august, după 4 amânări ale dosarului 13499/212/2021.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro