În București, cine vrea să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti va avea nevoie, începând cu 15 ianuarie, de programare.

„Ca urmare a numărului foarte mare de donatori care s-au prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti în ultimele zile pentru donare de sânge, pentru buna organizare a activităţii de recoltare vă comunicăm că începând cu data de 15 ianuarie 2024 accesul la donare va putea fi asigurat doar în baza unei programări, după cum urmează:
1. Programare în aplicaţia Donorium
2. Programare în aplicaţia BlooDoChallenge.
Prezentarea fără programare nu reprezintă o garanţie pentru donare în ziua respectivă”, se arată în mesaj.

Şi la Iaşi, numărul mare de donatori a impus restricții. „Vă anunţăm ca mâine, 12.01, vom primi la donare donatorii care au donat în ultimii 3 ani de zile şi pe toți cei programaţi online, în limita a 100 persoane înregistrate. Vă mulţumim pentru înţelegere”, au anunţat reprezentanţii Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi.

„Primim donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică”

Și la Ploieşti au fost necesare măsuri suplimentare. Astfel, din cauza fluxului mare de donatori, „suntem nevoiţi să restricţionăm numărul de donatori admişi zilnic”, a transmis şefa Centrului de Transfuzie, Georgeta Hanganu. „Noi primim doar donatorii de care avem nevoie, donatorii vin în număr mai mare, este un aflux mai mare, dar noi am anunţat că primim donatorii care au donat în ultimii cinci ani, deci donatorii care ne-au ajutat şi atunci când valoarea bonului era simbolică”, a adăugat ea.

La Cluj, Centrul de Transfuzie Sanguină a anunțat că „se vor acorda numere de ordine pentru donatorii care se prezintă la centru fără programare, în funcţie de nevoile pacienților și capacitatea noastră de procesare pentru a evita excedentul de sânge pentru anumite grupe; programările pe site-ul Donorium nu vor fi luate în considerare până la remedierea situaţie de către administrator”.

La Craiova, „numărul maxim de persoane care se pot prezenta pentru donare de sânge la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova este de 130 în fiecare zi, de luni-vineri, între orele 7.30-13.30. Pentru reducerea timpului de așteptare vă rugăm să vă programaţi online, folosind aplicaţia Donorium”, scrie în mesajul Centruluo de Transfuzie Craiova

O situație similară este și la Constanţa, unde donarea de sânge se face pe bază de programare.

Potrivit Spotmedia, la Timișoara a fost anunțat ce grupe de sânge au prioritate. „Pentru grupa de sânge O pozitiv și B pozitiv exista STOC EXCEDENTAR. Astfel, în perioada 08.01.2023 – 12.01.2023, donatorii inițiali (care nu au mai donat) sau donatorii ocazionali/fidelizați (care nu au donat în 2023) cu grupa de sânge O pozitiv și B pozitiv vor fi amânați. Excepție: Pentru pacienții pediatrici, vor putea dona sânge O pozitiv și B pozitiv doar donatorii fidelizați, care au o donare cu succes, în 2023”.

Numărul donatorilor, limitat în mai multe centre

La Alba au fost amânate mai multe programări, în funcție de grupele sancvine, „Pentru perioada 15.01. – 17.01 2024, vor fi amânați de la donare donatori inițiali (care nu au mai donat niciodată), donatori ocazionali (care au mai donat, dar NU în ultimii doi ani), donatori cu grupa O pozitiv;
Pentru celelalte grupe vom accepta la donare un număr limitat de donatori, în funcție de cerere.
Program Luni -Vineri – 07:30-11:00, telefon: 0258834050”, a anunțat centrul din Alba.

Și centrul din Satu Mare anunță că au excedent de sânge din grupele O1 negativ și B3 pozitiv și îi roagă pe cei cu aceste grupe să își amâne vizita până la un anunț ulterior.

Și la Bârlad au fost impuse restricții, urmând să fie primiți doar donatori care au mai donat în ultimii 3 ani.

Și în Gorj, încă de acum 4 zile, centrul a anunțat că „numărul donatorilor primiți la donare va fi limitat la 40 persoane pe zi”.

Centrul de la Oradea postează aproape zilnic stocurile și îi invită la donat pe cei cu grupe de care este nevoie. De asemenea, centrul din Arad informează zilnic care sunt grupele de care este nevoie, iar ceilalți sunt rugați să își amâne vizita pentru când va fi nevoie. Totodată, oamenilor li se cere să se programeze, să fie siguri că îndeplinesc condițiile și să poarte mască și să se dezinfecteze pe mâini la intrare.

Urmărește-ne pe Google News