Din păcate, însă, nu toate agresiunile ajung să fie reclamate. Potrivit Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, 32% dintre românce au fost victimele hărțuirii sexuale, iar 30% dintre românce au suferit violență fizică și/sau sexuală de la vârsta de 15 ani și doar 23% au raportat poliției cel mai grav incident.
Astăzi, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, ONG-ul World Vision România a lansat „Poate te place”, o campanie de informare, educare și prevenție privind violenţa împotriva femeilor, în parteneriat cu Poliția Română și Alka Group.
Campania este însoțită de un spot publicitar dedicat educării privind efectele violenţei asupra femeilor, transmite World Vision România, într-un comunicat de presă.
Proiect-pilot pentru transformarea a 50 de adolescente în „agenți ai schimbării” privind violenţa împotriva femeilor
De asemenea, organizația a anunțat că va implementa un proiect-pilot pentru 50 de adolescente din zece comunităţi rurale ale judeţului Ialomiţa, cu scopul „de a oferi adolescentelor încredere în sine și încurajarea acestora să devină agenți ai schimbării în comunitățile lor”, se arată în comunicat.
Proiectul se va desfăşura pe toată durata anului școlar 2021-2022 şi presupune susţinerea unor sesiuni lunare individuale şi de grup pentru 50 de eleve de liceu din cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a”.
Sesiunile sunt susţinute de specialişti în relaţii sociale, asistenţi sociali, psihologi, reprezentanţi ai mai multor asociaţii specializate în promovarea, respectarea şi apărarea drepturilor femeilor, dar şi de experţi din cadrul Poliţiei Române şi Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane.
Prevenirea violenței, prioritară
„Prevenirea violenței trebuie să fie o prioritate a noastră, a tuturor, fie că vorbim de instituții publice sau organizații neguvernamentale”, transmite și comisar-șef de poliție Ramona Dabija, director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din Poliția Română.
Ea a subliniat că-și dorește ca această campanie să ajungă la cât mai mulți adolescenți, „pentru a-i învăța să recunoască primele semne ale violenței și să nu permită să se ajungă la violență fizică”.
Foarte important este ca ei să învețe, de asemenea, să ia atitudine și să ceară ajutor, a subliniat Dabija.
Mihaela Nabăr, directorul World Vision România, atrage atenția că „mamele care se confruntă cu violenţa de orice fel au mai multe șanse de a avea copii care să fie abuzaţi”.
„De asemenea, copiii care sunt martorii violenţei asupra mamelor sau a îngrijitorilor de sex feminin pot fi foarte afectați. Băieții care au văzut acte de violență pot avea mai multe șanse de a comite aceleași fapte, iar fetele pot deveni ele însele victime ale violenţei ca adulți”, adaugă Nabăr și susține, la rândul ei, că aceste scenarii pot fi schimbate doar prin educație.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro