Inspectoratul Național pentru Sănătate Publică a anunțat că s-a înregistrat a doua săptămână consecutivă cu peste 100.000 de cazuri de infecții respiratorii acute: gripă, IARSC și pneumonii. Și Ministerul Sănătății a raportat o creștere de 10% a numărului de cazuri de COVID în săptămâna 20-26 martie comparativ cu săptămâna precedentă.
Presiune pe secția ATI la Iași
Spitalele de boli infecțioase din țară sunt luate cu asalt de pacienții care se prezintă la camerele de gardă și care sunt depistați pozitiv la COVID. Pentru prima dată de la apariția mutației Omicron, secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași este aproape plină.
„Este evident că se resimte o creștere la nivelul spitalului nostru, sunt destul de multe prezentări la boli infecțioase, vorbim de pacienti care prezinta forme de viroza respiratorie. avem capacitatea de a face trei tipuri de teste dintr-o singura probă: identificam virusul gripal, SARS-CoV-2 si virusul respirator sincitial. Astfel încât diagnosticul este unul precoce. Dar, într-adevăr, în ultimele doua săptamâni creșterea pe care am remarcat-o s-a transformat în una accelerată la COVID-19”, a declarat pentru știrimoldova24.ro managerul spitalului, doctorul Florin Roșu.
Creștere a cazurilor de COVID și la București
În București, situația este aproape la fel, a confirmat pentru Libertatea doctorul Adrian Marinescu. „Există o creștere a cazurilor de COVID. De câteva săptămâni am intrat într-un minival, dar cred că am intrat deja pe un trend descendent. În cifre o să se vadă în una-două săptămâni deoarece există o defazare între statistică și realitatea din spitale”, a explicat directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.
Dar sunt înregistrate în continuare, precizează specialistul infecționist, și cazuri de gripă și de viroze respiratorii. „Peste două săptămâni va apărea o stagnare și în trei săptămâni o să vedem o scădere a numărului de cazuri de infecții respiratorii virale”.
Numărul de cazuri severe este mic față de valurile anterioare
Acesta recunoaște că în aceste zile există din nou o presiune mare pe medicii de familie și pe camerele de gardă. „La Matei Balș avem doar o secție de COVID pentru adulți și una pentru copii, restul sunt non-COVID, pentru că aici sunt trimise cazurile grave din țară. Avem meningite, infecții generalizate”.
Cu toate acestea, numărul de cazuri severe este mic față de valurile anterioare. Doctorul Adrian Marinescu explică acest lucru prin experiența abordării terapeutice și a tratamentelor antivirale apărute. „După trei ani de pandemie, am acumulat și învățat cum să evaluăm și să tratăm mult mai eficient și cu rezultate bune cazurile de infecții virale”.
Foto ilustrativ: Shutterstock